Erdoğan vrea o nouă constituție în Turcia, pe fondul unei crize a instanțelor judiciare / Opoziția acuză o „tentativă de lovitură de stat”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Pe fondul unei crize judiciare în curs, Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan solicită o nouă constituție în Turcia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a intrat vineri într-o criză judiciară în curs de desfășurare, cerând o nouă constituție care să rezolve o ciocnire fără precedent între două dintre instanțele de vârf ale țării, potrivit Reuters.

Comentariile au aprins o dezbatere asupra statului de drept care a izbucnit miercuri, când Curtea de Casație a făcut o plângere penală împotriva judecătorilor Curții Constituționale, instituție ce a decis luna trecută că parlamentarul întemnițat Can Atalay ar trebui eliberat.

Într-o întorsătură fără precedent - despre care criticii au spus că evidențiază starea diminuată a sistemului juridic al Turciei - prima instanță de apel a declarat că decizia Curții Constituționale este neconstituțională. Experții juridici spun că următorii pași în soluționarea conflictului fără precedent dintre cele două instanțe sunt greu de prezis.

„Din păcate, Curtea Constituțională a făcut multe greșeli repetate până în acest moment, ceea ce ne întristează serios”, le-a spus Erdoğan reporterilor într-un avion ce se întorcea din Uzbekistan.

Baroul din Turcia și principalul partid de opoziție CHP au denunțat mișcarea curții de apel drept o „tentativă de lovitură de stat” și sute de membri au manifestat, mulți îmbrăcați în uniformele de lucru, scandând „dreptate” pe străzile capitalei vineri.

Ei au mărșăluit pe mai bine de 10 km de la tribunalul din Ankara până în districtul Ahlatlibel, unde se află locațiile Curții Constituționale și Curții de Casație.

Principalul lider al opoziției, Ozgur Ozel, a declarat în cadrul marșului că cea mai recentă criză judiciară a fost „o încercare a lui Erdogan de a revizui ordinea constituțională”.

„Președintele, care își ia puterea din constituție, susține acțiunile Curții de Casație care ignoră constituția”, a spus Ozel, cerându-i lui Erdogan să protejeze constituția.

Într-o mișcare rară, Curtea de Casație a emis vineri seară o declarație cu privire la conflict, acuzând Curtea Constituțională că a tras în haos sistemul juridic cu hotărârile sale privind cererile individuale.

„Curtea de Casație este pregătită să acorde sprijinul necesar lucrărilor de lege și constituționale (modificări) în vederea eliminării problemelor apărute de implementarea cererilor individuale”, se arată în comunicat.

„Degradarea statului de drept”

În comentariile făcute mai târziu la o ceremonie de la Ankara, Erdoğan a adoptat un ton mai moderat asupra crizei, spunând că nu se alătură unei părți în dispută și își asumă rolul de arbitru.

Erdoğan a mai spus că disputa dintre cele două instanțe superioare a arătat necesitatea unei noi constituții, reflectând poziția sa de lungă durată conform căreia parlamentul ar trebui să se ocupe de această chestiune anul viitor.

Cea mai recentă criză a arătat că Erdoğan dorește „mai mult control asupra sistemului judiciar al Turciei”, potrivit lui Gareth Jenkins, un analist politic din Istanbul.

„Preferința lui este să facă lucrurile conform constituției. De aceea a modificat actuala constituție în 2010 și 2017 și acum vorbește despre una complet nouă”, a spus el.

Atalay, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat anul trecut la 18 ani de închisoare după ce a fost acuzat de încercarea de a răsturna guvernul prin organizarea de proteste la nivel național în 2013, împreună cu filantropul turc Osman Kavala și alți șase.

Toți inculpații au negat acuzațiile referitoare la proteste, despre care au spus că s-au dezvoltat spontan, în cea mai mare provocare populară adresată lui Erdoğan în cele peste două decenii de când se află la putere.

Experții juridici au spus că o astfel de criză între cele mai proeminente două instanțe ale țării este fără precedent și au subliniat îngrijorarea că sistemul judiciar a fost aplecat la voința lui Erdoğan.

Acesta a coincis cu publicarea de către Comisia Europeană a unui raport anual cu privire la cererea de aderare a Turciei, îndelung stagnată, în care a subliniat „revenirea serioasă” în ceea ce privește standardele democratice, statul de drept și independența judiciară.

„Reacția Curții de Casație... este un atac deschis și combativ împotriva Curții Constituționale”, a spus Bertil Oder, profesor de drept constituțional la Universitatea Koc.

„O astfel de incriminare a judecătorilor constituționali... favorizează degradarea statului de drept în Turcia”, a adăugat el.

Sule Ozsoy Boyunsuz, profesor de drept constituțional la Universitatea Galatasaray, a spus că Curtea de Casație a ignorat constituția prin decizia sa asupra lui Atalay.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel