Radu Tudor a făcut comentarii privitoare la candidații alegerilor prezidențiale din Turcia, Recep Tayyip Erdoğan și Kemal Kılıçdaroğlu.
Jurnalistul Radu Tudor a avut o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, unde și-a exprimat punctul de vedere față de alegerile prezidențiale din Turcia și riscurile la care actualul președinte, Recep Tayyip Erdoğan, expune democrația din această țară și arhitectura de securitate regională.
„Cred că o victorie a liderului opoziției ar însemna o celebrare a celor 100 de ani de republică kemalistă, ar însemna o revenire a Turciei la profilul ei extrem de influent în plan european și nu în ultimul rând ar însemna o reașezare pe principii democratice a societății din această țară.
După tentativa de lovitură de stat din 2017, care în mod evident trebuie condamnată, Recep Tayyip Erdoğan a apăsat excesiv de puternic pedala autoritarismului și a islamizării societății turce. În momentul de față sunt mii de ziariști, profesori, judecători și funcționari publici băgați la închisoare pe motive inventate de regimul Erdoğan. Pericolul pe care îl reprezintă acest președinte pentru o republică atât de influentă ca Turcia, evident că va trebui înlăturat“, a spus Radu Tudor.
CITEȘTE ȘI - Erdoğan și Kılıçdaroğlu au votat la alegerile prezidențiale din Turcia. Ce au declarat cei doi candidați / video
Radu Tudor a atras atenția și asupra problemelor din Marea Neagră, generate de agresiunea Federației Ruse în Ucraina:
„Noi, românii, trebuie să ne uităm cu atenție la modul în care Turcia va evolua ca stat membru NATO în bazinul Mării Negre. Puterea militară a Turciei ar putea să descurajeze Rusia, care a transformat Marea Neagră într-un teatru de război.
Actualul președinte a declarat că dacă va fi o victorie clară, va recunoaște înfrângerea și nu va fi o problemă cu transferul de putere. Îmi e teamă, însă, că suporterii lui Erdoğan nu vor accepta cu ușurință înfrângerea și e posibil să vedem tensiuni pe termen lungă. Acești lideri care radicalizează și transformă societățile în niște bombe cu ceas, care își transformă suporterii în niște extremiști evident că mizează pe acest gen de instabilitate și pe violențe.
Sper ca Turcia să rămână un stat stabil, pentru că, pentru România este un aliat NATO crucial și nu avem nevoie de o țară instabilă. Avem suficiente bătăi de cap cu agresiunile Rusiei în Marea Neagră, iar interesul nostru este ca Turcia să fie o țară predictibilă, stabilă, democratică și un aliat de nădejde“, a mai spus, la Antena 3 CNN, Radu Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu