Convorbirea telefonică, pe care Erdogan a avut-o cu Putin, ar trebui să fie urmată de încă una cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, după cum a raportat astăzi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat încrezător în ”o cooperare cu Rusia, menită să ajungă la o soluție” pentru restabilirea acordului privind exportul de grâu din Marea Neagră.
Acest lucru a fost raportat de biroul de comunicații al președinției turce în urma unei convorbiri telefonice între șeful statului turc și omologul său rus, Vladimir Putin, care a avut loc a avut loc astăzi, 1 noiembrie.
Cei doi președinți au discutat despre probleme regionale și despre cele mai recente evoluții din războiul ruso-ucrainean, a transmis președinția turcă, potrivit Nova News.
Pentru Erdogan este necesar să rezolve criza grâului printr-o ”abordare constructivă” și să încurajeze pașii ”pe calea negocierilor”.
Convorbirea telefonică cu Putin ar trebui să fie urmată de încă una cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, după cum a raportat astăzi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.
Aceste discuții au venit după ce Rusia a anunțat, în weekend, că și-a suspendat participarea la inițiativa ajunsă la 22 iulie la Istanbul, în care Moscova și Kievul au semnat acorduri cu Turcia și ONU pentru exportul de grâu din Marea Neagră.
Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleaşi beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre de a sluji omenirea", a spus Erdogan într-un discurs.
Moscova a acuzat Kievul pentru un atac asupra flotei sale de la Marea Neagră şi sâmbătă s-a retras dintr-un acord ce permite transportul de cereale ucrainene pentru un "termen nedeterminat".
Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori alimentari din lume şi o blocadă rusă a transporturilor de cereale din Ucraina a provocat o criză alimentară globală la începutul acestui an.
"Efortul nostru de a livra acest grâu ţărilor care se confruntă cu ameninţarea foametei este evident. Cu mecanismul comun pe care l-am stabilit la Istanbul, am contribuit la ameliorarea unei crize alimentară globale", a spus Erdogan, adăugând că prin acest acord au fost furnizate deja 9,3 milioane de tone de alimente pieţelor mondiale.
Separat, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că prima din cele 40 de inspecţii ale navelor planificate luni a fost finalizată în apele Istanbulului cu o echipă formată doar din membri ai ONU şi Turciei, faţă de precedentele echipe formate din patru membri, care includeau ruşi şi ucraineni înainte de suspendarea anunţată de Moscova.
Citește mai mult AICI.
Citește și:
Potrivit publicației Pledge Times, președintele Comitetului executiv al Summit-ului Economic de la Istanbul, Abdullah Deger, a declarat:
”Putem reuni țări și organizații aflate în conflict. De fapt, ne-am dori să aducem împreună miniștrii Energiei din Germania și Rusia. Acesta va fi un mare succes pentru Turcia și Summitul Economic de la Istanbul. Am sugerat chiar acest lucru. Ei au spus că este nerealist, dar ce-ar fi dacă dintr-odată totul poate fi implementat în 24 de ore?".
Mai detaliat, Abdullah Deger a declarat că Summitul va avea loc pe 8 și 9 decembrie la Istanbul la Palatul Ciragan. Președintele Comitetului executiv al Summit-ului Economic a adăugat că toate companiile străine vor fi implicate activ în discuții și că au fost invitate și companiile rusești.
Acest lucru vine în momentul în care Turcia și Rusia au ajuns la un acord privind crearea unui hub de gaze care va lega cele două țări de Europa, iar Ankara a început deja lucrările în acest sens, a declarat marți ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Donmez.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu