Milioane de oameni au rămas fără locuinţe după cutremurele devastatoare care au lovit Turcia în februarie 2023. Reconstrucţia, însă, e greoaie.
Ismet Kaplan aşteaptă într-un container transformat în adăpost să afle dacă este eligibil pentru una dintre sutele de mii de locuinţe pe care preşedintele Recep Tayip Erdogan le-a promis, după cutremur. În plină campanie electorală, la doar câteva zile după seismul care a devastat regiuni întregi din Turcia, Erdogan a făcut promisiuni îndrăzneţe. În timp ce salvatorii încă recuperau supravieţuitori de sub ruine, preşedintele a promis că într-un singur an vor fi construite 319.000 locuinţe în zonele afectate. La opt luni distanţă, însă, mai mulţi oficiali guvernamentali, constructori şi ingineri au explicat pentru Reuters că scumpirea costurilor construcţiilor şi incertitudinea economică au împiedicat companiile să liciteze pentru aceste contracte. Astfel, termenul limită pare imposibil de atins, mai ales în zonele care au fost lovite cel mai tare.
Lucrările au început doar pentru o mică parte dintre clădirile din oraşul Adiyaman, devastat de cutremur, iar Kaplan se teme că va mai trece mult timp până când el, soţia sa cu dizabilităţi, şi alţi supravieţuitori se muta în casă nouă. Acum, ei sunt expuşi atât la căldură, vara, cât şi la frig, iarna.
"Cred că va mai dura câţiva ani până ne vom muta", a declarat Kaplan, al cărui bloc s-a prăbuşit în cutremur. Fiica sa, nora şi patru nepoţi au murit în urma dezastrului.
Conform estimărilor făcute de guvernul turc, 40.000 de locuinţe vor fi gata până la finalul lunii noiembrie. Astfel, mai rămân doar trei luni pentru a finaliza alte 280.000, pentru ca termenul înaintat de Erdogan să fie respectat.
Dar un oficial guvernamental implicat în planul de reconstrucţie afirmă că această ţintă va fi clar ratată. El spune că nu sunt suficiente fonduri, în contextul creşterii costurilor. Un alt oficial spune că e nevoie de noi măsuri guvernamentale pentru a grăbi construcţia. Prea puţine companii au licitat pentru aceste contracte, spun ei, după ce politicile publice lansate după alegerile prezidenţiale au dus la prăbuşirea monedei.
Conform biroului de comunicare al Administraţiei Prezidenţiale, reconstrucţia este în ţintele stabilite. Reprezentanţii lui Erdogan spun că deja au început lucrările la peste 200.000 de locuinţe şi că "cele terminate deja vor fi livrate pas cu pas în Octombrie, Noiembrie şi Decembrie. Zona de dezastru este prioritatea Guvernului".
În data de 6 august, 123.000 locuinţe erau în faza de construcţie, potrivit unui raport al ministerului public la şase luni după cutremur. De asemenea, începuseră lucrările şi la 7% din cele 65.000 locuinţe din zona Adiyaman, unde guvernul a promis că va reconstrui totul în doi ani.
Ufuk Bayir, secretarul general al Uniunii Camerelor Inginerilor şi Arhitecţilor din Turcia din Adiyaman, spune că au început lucrările, dar prezice că doar câteva sute de case vor fi finalizate în 2023. "Nu îmi dau seama cum ar putea fi terminate toate casele anul ăsta", a spus Bayir.
Kaplan, care a muncit în sistemul judiciar, spune că verifică regulat portalul privind locuinţele. Primul răspuns al cererii depuse în luna iunie a venit abia luna trecută, însă scria doar "în curs de analiză".
"Nu avem unde să stăm şi nu ştiu cum vom supravieţui iernii", a spus Kaplan.
Zeci de mii de clădiri încă aşteaptă să fie demolate în zona de dezastru, iar mulţi supravieţuitori încă stau în corturi şi containere, pe măsură ce iarna se apropie. În regiunea afectată, temperaturile pot scădea chiar şi sub 0 grade Celsius.
Aproximativ 300.000 de clădiri s-au prăbuşit sau au rămas într-o stare care nu mai permite locuirea lor, iar milioane de oameni au rămas fără adăpost. Erdogan transmite că 680.000 de locuinţe vor fi finalizate în următorii doi ani, graţie fondurilor guvernamentale. Cei care vor primi locuinţele vor avea 20 de ani la dispoziţie să plătească pentru noile case, dar vor acoperi doar construcţia, fără dobândă.
Ministrul Urbanizării, Mehmet Ozhaseki, şi alţi oficiali guvernamentali, au transmis public că susţin termenele fixate de preşedintele Erdogan. Ministerul a recunoscut, însă, în septembrie, că "nu este un lucru uşor" să se construiască atât de multe locuinţe, când în mod normal se construiesc 60.000 - 70.000 locuinţe anual.
În martie, guvernul de la Ankara a estimat că va fi nevoie de 104 miliarde de dolari pentru a plăti toate daunele provocate de cutremur, iar reconstrucţia va costa mai mult de jumătate. După ce a fost pus în funcţie în iunie, ministrul de Finanţe Mehmet Simsek a spus că impactul bugetului pentru dezastrul din februarie este uriaş, estimat la aproape 10% din PIB.
Costurile în creştere au redus sever predictibilitatea însă, şi au lăsat companiile reticente la a licita pentru contracte. Peste 70% dintre costurile companiilor turceşti de construcţii sunt indexate cu dolarul.
Guvernul spune, însă, că "bugetul nostru a fost pregătit pentru acest proiect uriaş şi poate fi modificat la nevoie".
Constructorii atrag, însă, atenţia că toate costurile aproape s-au dublat. Tahir Tellioglu, preşedintele Confederaţiei Contractorilor din Construcţii, spune că "am ajuns la un punct de fierbere, iar sectorul nu mai poate rezista".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News