Grecia va plăti un ''preţ ridicat'' dacă va continua să încalce spaţiul aerian turc şi ''să hărţuiască'' avioanele turce în Marea Egee, a atras atenţia sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP.
Duminica trecută, Ankara a afirmat că avioane turce în misiune în această zonă au fost vizate de sistemul de apărare aeriană S-300 al Greciei şi a denunţat o "acţiune ostilă".
"Grecia, uită-te în istorie. Dacă vei continua aşa, vei plăti un preţ ridicat", a declarat preşedintele turc în cadrul unui miting în regiunea Mării Negre.
"Avem ceva de spus Greciei: nu uitaţi de Izmir", a adăugat el, făcând referire la oraşul din Marea Egee pe care grecii îl numesc Smyrna.
Ocuparea Smyrnei de către Grecia, căreia i-a fost acordat printr-un tratat de la sfârşitul Primului Război Mondial pe care Turcia nu l-a recunoscut niciodată, a luat sfârşit când turcii l-au preluat din nou în 1922.
"Ocuparea voastră a unor insule (din Marea Egee, în apropiere de Turcia - n.r.) nu ne leagă în niciun fel. La momentul potrivit, vom face ce este necesar. Putem ajunge subit noaptea", a spus el, reluând o formulă folosită des când vorbea despre lansarea unei operaţiuni în Siria.
Atena acuză avioanele turce că survolează insule greceşti din apropierea frontierei cu Turcia, iar disputa dintre cei doi vecini inamici înseamnă patrule frecvente.
Ankara a denunţat, în schimb, o prezenţă a unor trupe în această insulă, ceea ce, conform Turciei, ar fi contrar tratatelor de pace semnate după Primul Război Mondial şi după Al Doilea Război Mondial.
În iunie, ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că, în cazul în care Atena va continua să trimită trupe în aceste insulă, Ankara va contesta suveranitatea Greciei.
Cei doi lideri au discutat de asemenea evoluţiile în ceea ce priveşte exporturile de grâu ucrainean şi şi-au exprimat hotărârea de a continua conform calendarului stabilit construcţia centralei nucleare Akkuyu în sudul Turciei de către compania nucleară rusă Rosatom, a adăugat Preşedinţia turcă. Erdogan şi Putin au convenit să discute această problemă în detaliu când se vor întâlni la Samarkand, în Uzbekistan, pentru un summit ce va avea loc pe 15-16 septembrie.
Autorităţile de la Ankara şi-au propus ca primul reactor al centralei de la Akkuyu să fie pus în funcţiune înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2023 şi estimează că viitoarea centrală va putea acoperi 10% din cererea internă de electricitate după ce toate cele patru reactoare vor deveni operaţionale.
Potrivit agenţiei TASS, Erdogan a subliniat 'rolul constructiv' al Rusiei în organizarea misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie.
O echipă de experţi ai AIEA a sosit joi la complexul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui dezastru cu radiaţii, după o întârziere de câteva ore provocată de bombardamente efectuate în apropierea obiectivului.
În cadrul aceleiaşi discuţii telefonice, preşedintele turc a exprimat condoleanţe în legătură cu decesul ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, potrivit biroului de presă al Kremlinului. Mihail Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei 'lungi şi grave maladii', potrivit spitalului unde fusese îngrijit.
Mihail Gorbacov a marcat istoria, grăbind, în pofida dorinţei sale, destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, în timp ce încerca să o salveze cu reforme democratice şi economice, punând astfel capăt Războiului Rece, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News