Premierul turc Recep Tayyip Erdogan declară că ar vrea să ancheteze forul judiciar suprem al ţării pe care o conduce, dar nu are o asemenea putere. În opinia liderului partidului de guvernare, AKP, Consiliul Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor (HSYK) a încălcat Constituţia când a criticat public modificarea unor proceduri ce vizau poliţia şi procuratura.
“Voi depune plângere (împotriva HSYK - n.r). HSYK a încălcat legea. A încălcat art. 136 din Constituţie când a făcut declaraţii despre modificările referitoare la organele de cercetare în timp ce speţa este în continuare la Curtea Administrativă. Acum, întreb: Cine va judeca HSYK-ul? Ştiţi cine? Poporul“, a spus Ergodan în timpul unei ceremonii desfăşurate la o universitate din provincia Sakarya, potrivit The Hurriyet Daily News.
“I-aş judeca eu, dacă aş avea o astfel de autoritate“, a completat premierul.
Consiliul Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor a susţinut, joi, că iniţiativa guvernului prin care şefii poliţiei şi procuraturii sunt obligaţi să ceară consinţămîntul superiorilor înainte de orice demers este neconstituţională. Curtea Administrativă a anulat decretul a doua zi după această poziţie a HSYK.
Cel mai mare scandal de corupţie din Turcia ultimului deceniu îi are ca protagonişti pe oameni din proximitatea premierului Recep Tayyip Erdogan, căruia adversarii politici îi cer demisia. Şeful guvernului Turc pune ultimele evenimente pe seama unui complot orchestrat de Statele Unite ale Americii şi Israel, denunţând ”organizații pretins religioase folosite ca unelte de țări străine, care desfășoară operațiuni în țara noastră”.
În urma izbucnirii scandalului de corupţie, Erdogan a remaniat 10 miniştri ai Guvernului său.
Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP) este măcinat de acuzaţiile de corupţie care conduc spre oameni importanţi ai formaţiunii. Vineri au demisionat 3 deputaţi ai partidului condus de Ergodan, iar în ziua imediat următoare alţi 3 au anunţat că renunţă la funcţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News