Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus omologului său rus Vladimir Putin, sâmbătă, într-o discuţie la telefon, că Turcia ar putea juca rolul de 'facilitator' în problema centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a anunţat biroul său de presă, transmite Reuters.
Cei doi lideri au discutat de asemenea evoluţiile în ceea ce priveşte exporturile de grâu ucrainean şi şi-au exprimat hotărârea de a continua conform calendarului stabilit construcţia centralei nucleare Akkuyu în sudul Turciei de către compania nucleară rusă Rosatom, a adăugat Preşedinţia turcă. Erdogan şi Putin au convenit să discute această problemă în detaliu când se vor întâlni la Samarkand, în Uzbekistan, pentru un summit ce va avea loc pe 15-16 septembrie.
Autorităţile de la Ankara şi-au propus ca primul reactor al centralei de la Akkuyu să fie pus în funcţiune înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2023 şi estimează că viitoarea centrală va putea acoperi 10% din cererea internă de electricitate după ce toate cele patru reactoare vor deveni operaţionale.
Potrivit agenţiei TASS, Erdogan a subliniat 'rolul constructiv' al Rusiei în organizarea misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie.
O echipă de experţi ai AIEA a sosit joi la complexul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui dezastru cu radiaţii, după o întârziere de câteva ore provocată de bombardamente efectuate în apropierea obiectivului.
În cadrul aceleiaşi discuţii telefonice, preşedintele turc a exprimat condoleanţe în legătură cu decesul ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, potrivit biroului de presă al Kremlinului. Mihail Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei 'lungi şi grave maladii', potrivit spitalului unde fusese îngrijit.
Mihail Gorbacov a marcat istoria, grăbind, în pofida dorinţei sale, destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, în timp ce încerca să o salveze cu reforme democratice şi economice, punând astfel capăt Războiului Rece, notează Agerpres.
Forţele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie într-un atac care a avut loc vineri noapte, a transmis sâmbătă Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters. Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că o forţă navală ucraineană de peste 250 de militari a încercat să acosteze pe malul unui lac din apropiere de centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, vineri la ora locală 23.00.
'În ciuda prezenţei reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina', a transmis sursa citată. Rusia susţine că forţele sale au dejucat atacul cu ajutorul elicopterelor militare şi avioanelor de luptă, distrugând 20 de bărci ucrainene şi determinând altele să se îndepărteze, respingând astfel asaltul.
Reuters precizează că nu a putut verifica informaţiile. În ultimele luni, Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei nucleare, cea mai mare din Europa. Centrala a fost capturată de forţele ruse în martie, dar este conectată în continuare la reţeaua electrică ucraineană şi este operată de angajaţi ucraineni.
AIEA a trimis în această săptămână o misiune la centrala nucleară, din cauza îngrijorărilor că o escaladare a situaţiei ar putea duce la un dezastru nuclear în Europa, similar cu cel de la Cernobâl. Atât Rusia, cât şi Ucraina au spus că situaţia este gravă şi că riscul unei catastrofe nucleare este mare. Ucraina şi Occidentul susţin că Rusia foloseşte centrala ca bază pentru arme grele pentru a descuraja Ucraina să tragă asupra acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci