Erdogan cere o încredere consolidată înainte de vizita în Grecia: "Nu vă amenințăm, dacă nu ne amenințați"

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Conform președintelui Erdogan, Grecia și Turcia ar trebui să consolideze încrederea, să aprofundeze cooperarea, să-și rezolve diferențele și să salute un nou „climat pozitiv” al relațiilor celor două țări.

Grecia și Turcia ar trebui să consolideze încrederea și să aprofundeze cooperarea cu privire la provocările comune în timp ce încearcă să-și rezolve diferențele, a declarat miercuri președintele turc Tayyip Erdogan, înainte de o călătorie la Atena.

„Nu există nicio problemă pe care să nu o putem rezolva prin dialog pe baza bunăvoinței reciproce”, a declarat Erdogan pentru ziarul Kathimerini într-un interviu, cu o zi înaintea celui de-al cincilea Consiliu de Cooperare la Nivel Înalt (HCC) al celor două țări la Atena.

Vecinii și aliații NATO au neînțelegri de zeci de ani, inclusiv referitoare la unde încep și se termină platformele lor continentale, resursele energetice, survolările Mării Egee și Ciprul divizat din punct de vedere etnic. 

Erdogan și premierul grec Kyriakos Mitsotakis au convenit în iulie să reia discuțiile și măsurile de consolidare a încrederii

Erdogan și premierul grec Kyriakos Mitsotakis au convenit în iulie să reia discuțiile și măsurile de consolidare a încrederii, în timp ce salutau un nou „climat pozitiv” în relații după mai bine de un an de tensiuni legate de resursele energetice și problemele de apărare.

Erdogan, care urmează să se întâlnească joi cu Mitsotakis, a spus că Turcia încearcă sincer să-și rezolve diferențele cu Grecia și că Grecia și-a dat seama că Turcia nu va respinge niciodată o mână întinsă de prietenie.

„O să-i spun, Kyriakos, prietene, nu vă amenințăm dacă nu ne amenințați”, i-a spus Erdogan lui Kathimerini, adăugând că Atena și Ankara își pot rezolva problemele fără intervenție străină.

Cooperarea ar putea fi îmbunătățită în sectoare precum economia, transporturile, energia și migrația, unde Turcia are nevoie de sprijinul Uniunii Europene, iar mandatul electoral reînnoit pe care l-au primit ambii lideri în acest an ar putea ajuta cele două țări să facă progrese constructive, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel