Erdogan, discuție telefonică cu Putin: Israelul trebuie să primească o lecție pentru tratamentul aplicat palestinienilor

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Președintele Recep Tayyip Erdogan a avut o discuție cu omologul său din Federația Rusă despre situația din Israel.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că comunitatea internațională ar trebui „să ofere Israelului o lecție puternică și descurajantă” asupra comportamentului său față de palestinieni. Erdogan a precizat acest lucru în timpul unui apel telefonic cu Putin, a declarat Direcția Prezidențială a Comunicațiilor din Turcia, pe fondul escaladării violenței în Ierusalimul de Est ocupat și în Fâșia Gaza.

Ostilitățile au izbucnit după ce Hamas, care stăpânește Fâșia Gaza asediată, a emis luni un ultimatum prin care cerea Israelului să renunțe la forțele sale de securitate din complexul Moscheii Al-Aqsa din orașul vechi din Ierusalim, după o represiune violentă împotriva palestinienilor. Escalada a fost declanșată de planurile Israelului de a expulza cu forță rezidenții din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est ocupat pentru a face loc coloniștilor israelieni.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că numărul total de morți de la începutul ultimei ofensive a fost de 56, inclusiv 14 copii. Peste 300 de alte persoane au fost rănite. Șase israelieni au fost de asemenea uciși.

Ce au discutat cei doi lideri?

Declarația turcă de miercuri a precizat că Erdogan a subliniat necesitatea ca „comunitatea internațională să ofere Israelului o lecție puternică și descurajantă” și a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să intervină rapid cu „mesaje determinate și clare” către Israel. În declarație se spune că Erdogan i-a sugerat lui Putin că ar trebui luată în considerare o forță internațională de protecție pentru a proteja palestinienii.

Erdogan își exprimase la sfârșitul anului trecut dorința de a vedea relațiile dintre Turcia și Israel îmbunătățite, după mai mulți ani de dezacord cu privire la ocuparea de către Tel Aviv a Cisiordaniei și tratamentul aplicat palestinienilor.

Turcia, care în 1949 a devenit prima țară cu majoritate musulmană care a recunoscut Israelul, a rupt prima dată legăturile cu Israelul în 2010. Cele două țări au restabilit legăturile în 2016, dar relațiile s-au înrăutățit din nou în 2018, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel