Erdogan a discutat cu Putin. Ce i-a propus președintele turc / Update

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat, vineri după-amiază, cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre stadiul negocierilor cu Ucraina şi a reiterat propunerea de a găzdui un summit pentru semnarea unui eventual acord de pace.

Update


"Negocierile pozitive şi constructive care au avut loc la Istanbul săptămâna aceasta au generat speranţe pentru pace", i-a transmis Recep Tayyip Erdogan lui Vladimir Putin, conform Preşedinţiei de la Ankara, citat de agenţia Anadolu.

Recep Tayyip Erdogan a reiterat propunerea de organizare în Turcia a unui summit al preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

În conversaţia telefonică de vineri, Vladimir Putin i-a mulţumit lui Vladimir Putin pentru organizarea negocierilor de pace de la Istanbul.

Știrea inițială

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că îi va spune omologului său rus Vladimir Putin într-o convorbire telefonică pe care o vor avea în cursul zilei că liderul de la Kremlin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să abordeze chestiunile legate de regiunea Donbas şi de Crimeea, relatează Reuters.

În cadrul unei discuţii cu jurnaliştii la Istanbul, Erdogan a spus că va avea o convorbire telefonică cu Erdogan la ora 13.00 GMT şi îi va prezenta din nou propunerea de a-i găzdui pe liderii rus şi ucrainean pentru convorbiri de pace, iniţiativă faţă de care Zelenski s-ar fi arătat foarte deschis cu prilejul discuţiei lor telefonice de joi.

Anterior, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că ţara sa ar fi recunoscătoare Turciei dacă ar ajuta la organizarea unei întâlniri între liderii rus şi ucrainean.

Rusia şi Ucraina au avut marţi, la Istanbul, o întâlnire faţă în faţă a echipelor de negociatori, în cadrul căreia s-au înregistrat progrese "substanţiale", potrivit părţii ruse. Rusia a anunţat că, pentru a creşte încrederea, îşi va reduce activitatea militară în direcţiile Kiev şi Cernigov, iar Ucraina a cerut un "acord internaţional" pentru a garanta securitatea ţării.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a spus atunci că o întâlnire între cei doi preşedinţi, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, ar fi posibilă în caz de acord pentru încetarea ostilităţilor.

"În ceea ce priveşte o întâlnire între cei doi preşedinţi, am spus de la început că ea va fi posibilă atunci când va exista un acord (...) Întâlnirea ar putea fi multilaterală, cu participarea statelor garante", a declarat el, scrie Agerpres.

Citește și Câți soldați ruși ar fi fost uciși, în războiul din Ucraina. Cu peste 16.000 mai mulți decât în bilanțul Rusiei

 Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare privind numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului.

Partea ucraineană susține că 17.700 de soldați ruși au fost uciși și 1.751 de vehicule blindate au fost distruse, potrivit Sky News. Pe lista cu echipamente militare distruse mai sunt 131 de elicoptere, 625 de tancuri și 143 de avioane.

Săptămâna trecută, Rusia a afirmat că 1.351 de militari au murit luptând în Ucraina. NATO, însă, estimează că numărul victimelor ruse este în jur de 15.000.Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel