Erdoğan leagă sprijinul pentru candidatura Suediei la NATO de aderarea Turciei la UE

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Ucraina ar putea deveni, de asemenea, membră a alianței militare după încheierea războiului cu Rusia, adaugă liderul turc.

Turcia ar urma să dea undă verde cererii Suediei de a adera la NATO în schimbul progresului în ceea ce privește propria sa aderare la UE, a declarat luni președintele Recep Tayyip Erdoğan, înaintea unui summit cheie al membrilor alianței.

„În primul rând, deschideți calea Turciei către Uniunea Europeană, apoi haideți să deschidem calea pentru Suedia, așa cum am deschis calea pentru Finlanda”, a spus liderul turc într-un discurs ținut luni pe aeroportul Atatürk din Istanbul, înainte de a pleca spre Summit-ul NATO de la Vilnius.

În același timp, a adăugat Erdoğan, el va folosi summitul pentru a „repeta apelul către aliații care impun sancțiuni și restricții Turciei să repare această greșeală”.

„Credem că încheierea războiului cu o pace justă și durabilă cât mai curând posibil va facilita și mai mult procesul de aderare a Ucrainei la NATO”, a continuat el.

Într-o discuție cu președintele american Joe Biden, duminică seara, președintele turc a cerut țărilor membre UE să trimită un „mesaj clar și puternic” în sprijinul aderării Ankarei la Uniunea Europeană. 

Turciei i s-a acordat statutul de candidat la UE în 1999, dar progresul s-a blocat de atunci, Bruxelles-ul avertizând că Ankara a încetinit în ultimii ani, reformele cheie privind sistemul judiciar și puterea președintelui, potrivit Politico.eu.

VEZI ȘI: Vizita lui Joe Biden în Marea Britanie. Nemulțumirea britanicilor. Chirieac: Ei sunt împotrivă https://www.dcnews.ro/vizita-lui-joe-biden-in-marea-britanie-nemultumirea-britanicilor-chirieac-ei-sunt-impotriva_922311.html 

VEZI ȘI: Bashar al-Assad şi Recep Tayyip Erdogan, întâlnire în prezenţa lui Vladimir Putin https://www.dcnews.ro/bashar-al-assad-si-recep-tayyip-erdogan-intalnire-in-prezenta-lui-vladimir-putin_922236.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel