Erdogan, mesaj confuz pentru UE. Turcia condamnă invazia Ucrainei, dar nu vrea sancțiuni pentru Rusia

Foto: Recep Tayyip Erdogan @official Facebook
Foto: Recep Tayyip Erdogan @official Facebook

Tayyip Erdogan,pPreședintele Turciei, a transmis Uniunii Europene că face toate eforturile pentru a obține pacea dintre Ucraina și Rusia. Totuși, Turcia se opune sancțiunilor pentru Rusia. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a transmis sâmbătă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, că Turcia va continua toate eforturile pentru a obţine pacea între Ucraina şi Rusia, a anunţat preşedinţia turcă într-o declaraţie citată de Reuters.

Turcia, stat membru al NATO, are graniţă comună cu Ucraina şi Rusia în Marea Neagră şi are relaţii bune cu ambele ţări, aminteşte agenţia de presă britanică.

Autorităţile de la Ankara au calificat drept inacceptabilă invazia rusă în Ucraina şi s-au oferit să găzduiască negocieri de pace, însă se opun impunerii de sancţiuni la adresa Moscovei.

Anterior, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a declarat că preşedintele turc va discuta duminica aceasta cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează Agerpres. 

Mesajul dur al lui Erdogan de săptămâna trecută: "UE tratează Turcia la fel cum o face cu Ucraina"

Preşedintele Recep Tayip Erdogan a cerut marţi Uniunii Europene să trateze ţara sa, Turcia, la fel cum o face cu Ucraina, fără să aştepte ca ea să fie "lovită de război", notează France Presse.

"Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina", a sugerat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani.

Referindu-se la situaţia din Ucraina şi la cererea Kievului de aderare la UE, preşedintele Erdogan a remarcat: "Îl aplaudăm pe (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski în Parlamentul European: foarte bine. Deci era nevoie de o catastrofă pentru asta (...). Dar Turcia nu va aştepta o catastrofă".

"Apreciem eforturile de a aduce Ucraina în UE. Dar le spun membrilor UE: mă întreb ce vă mai îngrijorează înainte de a integra Turcia în UE?".

Reamintind că ţara sa este deja membră a NATO, el a pus de asemenea întrebarea: "De ce nu oferiţi Turciei echipamentul militar necesar?".

"Veţi pune Turcia pe agendă când va fi un război împotriva ei?", s-a mai întrebat preşedintele turc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel