Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, au discutat telefonic.
Cei doi au vorbit despre situaţia din Ucraina, anunţă TASS, cu referire la Biroul preşedintelui Turciei. Se precizează că, în cadrul convorbirii, Erdogan i-a adresat mulţumiri lui Putin pentru poziţia sa pe care o are în chestiunea prelungirii "acordului privind cerealele".
"În timpul convorbirii, au fost examinaţi paşii viitori privind dezvoltarea relaţiilor dintre Turcia şi Rusia şi evenimente legate de războiul ruso-ucrainean", a precizat biroul într-un comunicat. În plus, liderul turc a remarcat că Turcia acordă o importanţă deosebită încheierii rapide a conflictului dintre Rusia şi Ucraina pe calea negocierilor, scrie Rador, citând gazeta.ru.
Anterior, Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara nu va fi parte la conflicte armate şi intenţionează să pledeze pentru o reglementare paşnică, de altfel cum procedează în cazul Ucrainei. De asemenea, a subliniat, în repetate rânduri, că face eforturi pentru a organiza runde de discuţii între liderii Federaţiei Ruse şi Ucrainei, Vladimir Putin, şi, respectiv, Volodimir Zelenski, în Turcia. Înainte de aceasta, liderul turc a vorbit despre disponibilitatea Ankarei de a ajuta la furnizarea de îngrăşăminte din Rusia către pieţele mondiale.
Turcia cedează presiunilor și interzice tranzitul mărfurilor sancționate de Occident către Rusia
Guvernul turc a înmânat companiilor o listă de mărfuri străine interzise și le-a instruit să nu le transbordeze în Rusia, a declarat Cetin Tecdelioglu, șeful Asociației Exportatorilor de Metale Feroase și Neferoase din Istanbul. ”Orice bunuri de pe această listă sunt blocate, indiferent de țara din care provin”, a spus el potrivit Euractiv.
Un oficial al Uniunii Europene a confirmat pentru Reuters că Ankara a dat Comisiei Europene asigurări verbale că mărfurile sancționate de UE nu vor mai tranzita Turcia spre Rusia.
Națiunile occidentale au impus sancțiuni record asupra Moscovei, după invadarea Ucrainei, în februarie anul trecut. Cu toate acestea, canalele de aprovizionare au rămas deschise înTurcia și în alte centre comerciale mondiale, ceea ce a determinat Washingtonul să avertizeze, luna trecută, despre exportul de substanțe chimice, microcipuri și alte produse care pot fi folosite în războiul al Moscovei. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News