Erdogan nu ascultă de Statele Unite și menține legăturile cu Hamas

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a respins cererea Statelor Unite de a rupe legăturile cu Hamas.

Administrația americană a cerut Turciei să își întrerupă relațiile cu Hamas, mișcarea palestiniană pe care SUA o consideră teroristă, dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins această solicitare sâmbătă, conform Agerpres.

Brian Nelson, un oficial american care se ocupă de combaterea terorismului și a infracțiunilor financiare, a vizitat Turcia în această săptămână și a exprimat “profunda” îngrijorare a Washingtonului față de legăturile pe care Ankara le are cu Hamas.

Nelson a spus că SUA nu au găsit dovezi de finanțări ale Hamas prin Turcia de la începutul conflictului actual, dar a acuzat Turcia că a facilitat accesul Hamas la fonduri în trecut și a îndemnat Turcia să prevină orice transferuri viitoare de bani. Erdogan, însă, a reamintit că Turcia nu împărtășește viziunea SUA asupra Hamas și că nu o vede ca o organizație teroristă.

„Hamas e o realitate în Palestina”

“În primul rând, Hamas este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo, care s-a prezentat la alegeri în calitate de partid politic și le-a câștigat”, a declarat Erdogan, potrivit unui comunicat al președinției. “Politica noastră externă se stabilește la Ankara, exclusiv în funcție de interesele Turciei și de așteptările poporului nostru”, a adăugat el.

“Eforturile constante și echilibrate ale politicii externe a Turciei în astfel de crize umanitare și conflicte sunt recunoscute de interlocutorii noștri”, a mai spus Erdogan.

Potrivit Reuters, care citează postul NTV, Erdogan a afirmat sâmbătă că pacea în Gaza este încă departe din cauza atitudinii intransigente a Israelului.

Erdogan speră însă la pace durabilă în regiune

Președintele turc a declarat că nu își pierde speranța într-o pace durabilă și a subliniat că Hamas nu poate fi ignorat într-o posibilă soluție a conflictului.

“Trebuie să ne concentrăm pe soluția cu două state. Excluderea Hamas sau distrugerea Hamas nu constituie un scenariu optimist”, a spus Erdogan în interviu, menționând că el nu definește Hamas ca organizație teroristă.

Erdogan a mai spus că un grup de contact format de Organizația Cooperării Islamice și Liga Arabă va merge în SUA pentru a discuta o posibilă rezolvare a conflictului din Gaza, după ce anterior s-a întâlnit cu autorități la Londra, Paris, Barcelona și Națiunile Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel