Erdogan se încăpățânează. Va continua să discute telefonic cu Putin despre viitorul "acordului cu cereale"

Erdogan se încăpățânează. Va continua să discute telefonic cu Putin despre viitorul "acordului cu cereale" / Foto: Kremlin.ru
Erdogan se încăpățânează. Va continua să discute telefonic cu Putin despre viitorul "acordului cu cereale" / Foto: Kremlin.ru

Recep Tayyip Erdogan spune că va continua să discute telefonic cu Vladimir Putin despre viitorul "acordului cu cereale".

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va continua discuțiile telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la relansarea inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, scrie Interfax.

Potrivit Anadolu, liderul turc a remarcat că aceste eforturi sunt menite să ajute țările africane sărace. Erdogan a subliniat că Ankara va continua să dezvolte soluții care vizează deschiderea coridorului de cereale al Mării Negre. În plus, el a sfătuit Occidentul să acorde atenție faptului că "Turcia este singura țară care încearcă să prevină o criză alimentară".

Președintele turc a promis că Ankara va participa "la orice negocieri ca forță stabilizatoare pentru a evita cufundarea lumii într-o nouă criză a resurselor energetice și alimentare".

Secretarul de presă al șefului statului rus, Dmitri Peskov, a declarat că nu există o nouă dată pentru următoarea rundă de negocieri între președinții Rusiei și Turciei privind "acordul cu cereale", dar liderii "au fost de acord că , dacă este necesar, nu vor mai aștepta un an pentru a se întâlni din nou".

Ce este "acordul cu cereale"

"Acordul cu cereale" a fost încheiat la Istanbul pe 22 iulie 2022. Cu participarea ONU, Rusia, Turcia și Ucraina, au fost semnate două documente - privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale din trei porturi ucrainene (Cernomorsk, Odesa și Yuzhny) și privind eliminarea barierelor în calea exportului de cereale, mâncare și îngrășăminte rusești. Inițiativa a fost prelungită în noiembrie 2022 cu 120 de zile, până în martie, apoi încă de două ori - timp de două luni. Moscova nu a reînnoit "acordul cu cereale" și pe 17 iulie și-a trimis obiecțiile către Ankara, Kiev și ONU.

În urma negocierilor cu omologul său turc de la Soci, președintele rus a spus că Rusia este pregătită să reînoiască așa-numitul "acord cu cereale" după ce toate condițiile Moscovei vor fi îndeplinite.

La rândul său, Erdogan, după negocierile cu Putin, a remarcat că opțiunile alternative pentru "acordul cu cereale" sunt inferioare acordurilor originale în ceea ce privește securitatea. Mai târziu, el și-a exprimat speranța că s-ar putea obține în curând rezultate bune în reluarea "acordului cu cereale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel