Erdogan şi al-Sissi vor încetarea imediată a focului în Gaza și livrarea de ajutoare umanitare

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită la Cairo, şi omologul său egiptean Abdel-Fattah al-Sissi şi-au aliniat miercuri poziţiile în chestiuni regionale, după mai mult de zece ani de relaţii tensionate. De asemenea, cei doi vor încetarea imediată a focului în Gaza și livrarea de ajutoare umanitare.

Cei doi președinți au anunţat planuri de creştere a schimburilor comerciale între ţările lor, transmite dpa. Vizita lui Erdogan este prima în Egipt după o pauză de mai bine de 11 ani. Miercuri, cei doi președinți şi-au exprimat acordul cu privire la necesitatea unei încetări imediate a focului în Gaza şi a livrării rapide de ajutoare umanitare locuitorilor enclavei palestiniene.

Erdogan a spus că Turcia nu acceptă niciun fel de încercare de 'depopulare' a Gazei. Mai mult, sprijină Egiptul în poziţia sa. Cairo a zis în mod repetat că respinge deplasarea forţată a palestinienilor în afara Fâșiei Gaza, menționând că aceasta ar submina cauza palestiniană.

Președintele Turciei a solicitat totodată comunităţii internaţionale să nu permită 'nebunia' care va duce la 'genocid', referindu-se la atacul anunţat de Israel împotriva oraşului Rafah, situat în extremitatea sudică a Fâşiei, chiar la graniţa cu Egiptul, şi unde se adăpostesc acum 1,3 milioane de palestinieni refugiaţi.

Importanța încetării imediate a focului în Gaza

'Am căzut de acord asupra importanţei încetării imediate a focului în Fâşia Gaza şi a obţinerii calmului în Cisiordania, astfel încât procesul de pace să poată fi reluat la prima şansă care să ducă la crearea unui stat palestinian suveran bazat pe graniţele de la 4 iunie 1967 şi cu Ierusalimul de Est drept capitală a sa', a declarat al-Sissi, în conferinţa de presă alături de Erdogan.

Preşedintele egiptean a mai zis că a convenit cu omologul său asupra importanţei 'intensificării consultărilor' cu privire la Libia pentru a susţine desfăşurarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentar şi a unifica armatele.

Președintele Erdogan l-a invitat pe al-Sissi într-o vizită la Ankara

Turcia şi Egipt sprijină de mai mulţi ani tabere opuse în Libia. Președintele Erdogan l-a invitat pe al-Sissi într-o vizită la Ankara cu scopul de a marca 'un punct de cotitură' în relaţiile bilaterale, solicitare pe care liderul egiptean a declarat că este nerăbdător să o onoreze în aprilie.

Erdogan și Abdel-Fattah al-Sissi au mai spus că ţările lor vor să crească valoarea schimburilor comerciale până la 15 miliarde de dolari. Precedenta vizită a lui Erdogan la Cairo a fost în luna noiembrie a anului 2012.

În 2012, relaţiile s-au deteriorat după ce armata egipteană, condusă atunci de al-Sissi, l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele islamist Mohammed Morsi. Partidul Justiţie şi Dezvoltare al lui Erdogan era principalul susţinător al Frăţiei Musulmane a lui Morsi. Ca răspuns, Egiptul l-a expulzat pe ambasadorul turc şi a coborât relaţiile cu Ankara la nivel de însărcinat cu afaceri. Anul trecut, Turcia şi Egiptul au numit noi ambasadori în cele două capitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel