Erdogan și Putin, discuție în situație de criză, după avansul rebelilor sirieni. Dictatorul Assad, în panică

FOTO: Anadolu Agency via Reuters Connect
FOTO: Anadolu Agency via Reuters Connect

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o discuție telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe tema intensificării conflictului din Siria, a anunțat marți biroul lui Erdogan într-o postare pe platforma X, scrie Reuters.

Între timp, rebelii sirieni continuă să avanseze strategic spre orașul Hama, la doar câteva zile după ce au capturat Alepul, un punct de cotitură în conflictul care durează de peste un deceniu.

În cadrul discuției, Erdogan a reiterat sprijinul Turciei pentru integritatea teritorială a Siriei și a subliniat importanța soluțiilor diplomatice pentru a evita escaladarea conflictului. „Președintele Erdogan a evidențiat importanța de a face loc diplomației în regiune și a subliniat că regimul sirian trebuie să se implice în procesul de soluționare politică”, se arată în declarația biroului său.

Liderul turc a avertizat că Siria nu trebuie să devină o sursă de instabilitate mai mare în Orientul Mijlociu. Totodată, el a reafirmat determinarea Turciei de a combate organizația teroristă PKK și extensiile acesteia, pe care le consideră oportuniste în contextul recentei escaladări din Siria.

Rebelii sirieni, sprijiniți de diverse facțiuni locale și regionale, au capturat mai multe sate, inclusiv Maar Shahur, situat la doar câțiva kilometri de orașul Hama, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Acest avans reprezintă cea mai mare amenințare pentru regimul Assad de la începerea conflictului.

Orașul Hama, aflat sub control guvernamental încă de la debutul războiului civil în 2011, este un punct strategic pentru menținerea autorității regimului în centrul Siriei. Capturarea sa ar intensifica presiunea asupra președintelui Assad, care se bazează pe sprijinul aliaților săi, Rusia și Iran, pentru a contracara rebeliunea reînviată.

În timp ce Rusia și Iranul își reafirmă sprijinul pentru regimul Assad, situația devine din ce în ce mai complexă. Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat că Iranul ar putea trimite trupe suplimentare în Siria, dacă guvernul de la Damasc va solicita acest lucru. De asemenea, Vladimir Putin a cerut încetarea „agresiunii teroriste” din Siria, conform agenției ruse RIA.

Premierul irakian Shia al-Sudani a declarat că Bagdadul nu va rămâne „un simplu spectator” în criza siriană și a pus responsabilitatea pentru avansul rebelilor pe seama loviturilor aeriene israeliene asupra guvernului sirian. Pe de altă parte, Israelul continuă să lovească ținte asociate cu forțele sprijinite de Iran, slăbind astfel capacitatea Hezbollahului de a susține regimul Assad.

Noi fronturi deschise și o bătălie pentru teritoriu

Pe lângă avansul rebelilor spre Hama, guvernul sirian se confruntă cu o nouă provocare în nord-estul țării, unde o coaliție condusă de kurzi și susținută de SUA a lansat un atac asupra pozițiilor guvernamentale. Consiliul Militar Deir al-Zor, parte a Forțelor Democratice Siriene (SDF), a preluat controlul asupra mai multor sate de pe malul estic al râului Eufrat. Aceste teritorii erau anterior deținute de forțele guvernamentale, iar pierderea lor complică și mai mult liniile de aprovizionare pentru milițiile sprijinite de Iran.

În același timp, bombardamentele aeriene ale Rusiei și ale forțelor guvernamentale s-au intensificat, vizând poziții rebele din Alep și Idlib. Lucrătorii din domeniul salvării au raportat atacuri mortale asupra spitalelor, ceea ce agravează criza umanitară din regiune.

Conflictul din Siria atrage din nou implicarea marilor puteri globale, inclusiv SUA, Rusia, Iran și Turcia, fiecare urmărindu-și propriile interese strategice. Prezența trupelor americane în estul Siriei și atacurile aeriene recente asupra milițiilor sprijinite de Iran reflectă complexitatea acestui teatru de război.

Pe fundalul acestor tensiuni, Erdogan și Putin au convenit asupra organizării unei întâlniri între miniștrii de externe ai Turciei, Rusiei și Iranului, programată pentru săptămâna viitoare la Doha. Aceasta face parte dintr-un proces diplomatic menit să stabilizeze frontierele și să reducă intensitatea conflictului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel