Erdogan și Putin, mai puțin prieteni. Exporturile Turciei către Rusia au scăzut cu 33%

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Exporturile Turciei către Rusia în februarie au scăzut cu 33% de la un an la altul, la 670 de milioane de dolari, au arătat sâmbătă datele Ministerului Comerțului de la Ankara, scrie Reuters.

Aceasta a fost în scădere de la 1,1 miliarde de dolari în februarie 2023.

Importurile din Rusia au scăzut cu 36,65%, până la 1,3 miliarde de dolari, de la 2 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

Amenințarea SUA de a impune sancțiuni firmelor financiare care fac afaceri cu Rusia a înghețat comerțul turco-rus, perturbând sau încetinind unele plăți atât pentru petrolul importat, cât și pentru exporturile turcești, a informat Reuters săptămâna aceasta.

Economia Turciei, evaluată la 1.100 de miliarde de dolari, a înregistrat o creștere mai rapidă decât se estima, evitând astfel o contracție în trimestrele în care Banca Centrală a majorat semnificativ dobânzile, conform transmisiunilor Bloomberg.

Într-un anunț făcut joi de Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat), s-a evidențiat că în trimestrul patru din 2023, Produsul Intern Brut (PIB) al Turciei a înregistrat o creștere cu 1%, comparativ cu avansul de doar 0,3% din trimestrul anterior. Acest rezultat a depășit estimările economiștilor, care anticipau o creștere de 0,3%.

Cheltuielile gospodăriilor și investițiile au fost principalii factori care au stimulat creșterea în trimestrul patru din 2023, conform datelor furnizate de TurkStat. Totuși, pe întregul an trecut, economia Turciei a înregistrat o creștere de 4,5%, mai mică decât avansul de 5,5% înregistrat în 2022.

Okan Ertem, economist la Turk Ekonomi Bankasi AS, a remarcat că se observă o creștere orientată spre consum, dar într-un ritm mai lent, influențată de politica monetară restrictivă. Cheltuielile de consum sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a țării.

În ceea ce privește creșterea pe termen anual, PIB-ul Turciei a înregistrat în trimestrul patru din 2023 un avans de 4%, comparativ cu estimările analiștilor, care prevedeau o expansiune de 3,5%. Datele pentru trimestrul trei din 2023 au fost revizuite în sus, indicând o creștere de 6,1%.

În luna februarie, Banca Centrală a Turciei a menținut neschimbată rata dobânzii de politică monetară pentru prima dată din mai, în linie cu indicațiile noului guvernator, Fatih Karahan, care a sugerat o înăsprire mai puternică a politicii monetare decât predecesorul său.

Începând cu iunie 2023 și până în ianuarie 2024, Banca Turciei a majorat rata dobânzii de bază de la 8,5% la 45%, în încercarea de a controla inflația ridicată și deprecierea lirei turcești.

Noul guvernator a preluat conducerea unei economii în care cererea internă continuă să contribuie la presiunile inflaționiste, iar creșterea prețurilor este prognozată să depășească 70% în lunile următoare. Banca Centrală a Turciei estimează că la sfârșitul lui 2024, rata inflației ar putea să scadă la 36%, o țintă considerată ambițioasă, dar realizabilă, potrivit viceguvernatorului Cevdet Akcay.

În contextul majorării salariului minim și al ajustărilor fiscale guvernamentale, rata anuală a inflației în Turcia a urcat în ianuarie la 64,86%, comparativ cu 64,77% în decembrie, iar în ritm lunar a înregistrat o creștere de 6,7%, după cinci luni de declin consecutiv, conform datelor oficiale publicate recent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel