Erdogan și Putin, mai puțin prieteni. Exporturile Turciei către Rusia au scăzut cu 33%

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Exporturile Turciei către Rusia în februarie au scăzut cu 33% de la un an la altul, la 670 de milioane de dolari, au arătat sâmbătă datele Ministerului Comerțului de la Ankara, scrie Reuters.

Aceasta a fost în scădere de la 1,1 miliarde de dolari în februarie 2023.

Importurile din Rusia au scăzut cu 36,65%, până la 1,3 miliarde de dolari, de la 2 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

Amenințarea SUA de a impune sancțiuni firmelor financiare care fac afaceri cu Rusia a înghețat comerțul turco-rus, perturbând sau încetinind unele plăți atât pentru petrolul importat, cât și pentru exporturile turcești, a informat Reuters săptămâna aceasta.

Economia Turciei, evaluată la 1.100 de miliarde de dolari, a înregistrat o creștere mai rapidă decât se estima, evitând astfel o contracție în trimestrele în care Banca Centrală a majorat semnificativ dobânzile, conform transmisiunilor Bloomberg.

Într-un anunț făcut joi de Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat), s-a evidențiat că în trimestrul patru din 2023, Produsul Intern Brut (PIB) al Turciei a înregistrat o creștere cu 1%, comparativ cu avansul de doar 0,3% din trimestrul anterior. Acest rezultat a depășit estimările economiștilor, care anticipau o creștere de 0,3%.

Cheltuielile gospodăriilor și investițiile au fost principalii factori care au stimulat creșterea în trimestrul patru din 2023, conform datelor furnizate de TurkStat. Totuși, pe întregul an trecut, economia Turciei a înregistrat o creștere de 4,5%, mai mică decât avansul de 5,5% înregistrat în 2022.

Okan Ertem, economist la Turk Ekonomi Bankasi AS, a remarcat că se observă o creștere orientată spre consum, dar într-un ritm mai lent, influențată de politica monetară restrictivă. Cheltuielile de consum sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a țării.

În ceea ce privește creșterea pe termen anual, PIB-ul Turciei a înregistrat în trimestrul patru din 2023 un avans de 4%, comparativ cu estimările analiștilor, care prevedeau o expansiune de 3,5%. Datele pentru trimestrul trei din 2023 au fost revizuite în sus, indicând o creștere de 6,1%.

În luna februarie, Banca Centrală a Turciei a menținut neschimbată rata dobânzii de politică monetară pentru prima dată din mai, în linie cu indicațiile noului guvernator, Fatih Karahan, care a sugerat o înăsprire mai puternică a politicii monetare decât predecesorul său.

Începând cu iunie 2023 și până în ianuarie 2024, Banca Turciei a majorat rata dobânzii de bază de la 8,5% la 45%, în încercarea de a controla inflația ridicată și deprecierea lirei turcești.

Noul guvernator a preluat conducerea unei economii în care cererea internă continuă să contribuie la presiunile inflaționiste, iar creșterea prețurilor este prognozată să depășească 70% în lunile următoare. Banca Centrală a Turciei estimează că la sfârșitul lui 2024, rata inflației ar putea să scadă la 36%, o țintă considerată ambițioasă, dar realizabilă, potrivit viceguvernatorului Cevdet Akcay.

În contextul majorării salariului minim și al ajustărilor fiscale guvernamentale, rata anuală a inflației în Turcia a urcat în ianuarie la 64,86%, comparativ cu 64,77% în decembrie, iar în ritm lunar a înregistrat o creștere de 6,7%, după cinci luni de declin consecutiv, conform datelor oficiale publicate recent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel