Erdogan spune că nu mai vorbește cu Netanyahu. Chirieac: "Dacă Turcia virează către extremism, ar putea fi un coșmar pentru Europa"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Bogdan Chirieac a vorbit despre ultimele mesaje controversate transmise de președintele Turciei.

Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă după amiază că nu va mai discuta cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu: "l-am șters și l-am aruncat", a spus președintele Turciei. 

Bogdan Chirieac a analizat ultimele mesaje transmise de 'sultanul' Erdogan. 

"Ieri am primit o veste foarte bună și anume că Iranul nu dorește război cu Occidentul și că Hezbollah nu va intra în război, Hamasul fiind pe cont propriu. Datorită acestui fapt, sper ca luptele din Fâșia Gaza să nu mai dureze mult. Iată că acum asistăm la această declarație surprinzătoare a președintelui Turciei. Cel mai mare coșmar al nostru ar putea fi acum acela ca Turcia să meargă către extremism. Radicalizarea conducerii Turciei ar putea să fie o grea încercare în primul rând pentru Europa. Turcia a fost până acum puntea dintre Orient și Occident," a spus Bogdan Chirieac la Antena 3.

De ce Erdogan atacă atât de des Occidentul?

Întrebat de ce totuși Recep Tayip Erdogan continuă să lanseze atacuri dure la adresa statelor occidentale, analistul a continuat:

"Unii spun că Turcia e la competiție cu Iranul pentru a obține conducerea lumii musulmane. În toată lumea sunt aproape două miliarde de musulmani. Numai în țările arabe sunt 300 de milioane de oameni. Turcia și-ar dori această poziție de conducere a lumii musulmane. Este o putere regională autentică și stat membru NATO. Și-ar dori poziția pe care o au Statele Unite în cadrul Occidentului fiindcă America este liderul Occidentului, nu există nici o îndoială în acest moment. Tot aici, pe lista țărilor occidentale putem include atât Japonia cât și Coreea de Sud, chiar dacă geografic ele sunt situate în altă parte. Pe de altă parte, poate Erdogan dorește să-și mulțumească alegătorii. Ceea ce este însă foarte ciudat este faptul că Turcia are afaceri extrem de profitabile și consistente cu Israelul. Dacă vă uitați la schimburile comerciale, la investiții, cele două țări colaborează foarte bine. După ce a declarat despre Hamas și despre Benjamin Netanyahu, nu știm unde se duce Turcia. Au mai fost derapaje atunci când Erdogan era singurul care discuta și negocia cu Vladimir Putin. Aici am înțeles: Turcia vrea să fie puntea dintre Occident, Orient și Federația Rusă, de data aceasta. Eu sper ca 'sultanul' să aibă o logică în ceea ce face și aceste declarații să nu însemne prea mult, să nu fie neapărat adevărate. L-am văzut și în discursul ținut săptămâna trecută. Din el răzbătea o ură puternică față de Occident, lucru de neînțeles".

Prezentatoarea Maria Linda l-a întrebat de asemenea pe Chirieac de ce statele occidentale nu reacționează ca urmare a ultimelor mesaje foarte dure date de Erdogan. Analistul spune că Europa este rezervată din cauza faptului că Turcia ar putea oricând să complice lucrurile, având în vedere numărul extrem de mare de migranți pe care-i găzduiește în tabere. 

"Peste patru milioane de migranți sunt în taberele de refugiați ale Turciei. Acum câțiva ani când Turcia s-a supărat pe Occident, a dat drumul la un milion de migranți. Asta aproape că a pus Europa în genunchi. Occidentul plătește bani grei Turciei, miliarde de euro anual, pentru a ține migranții acolo. Poziția Europei în privința migranților este ipocrită. Nimeni nu vrea migranți din aceștia, ci doar migranți cu înaltă calificare. Nu iau măsurile necesare pentru a trimite acești migranți în țările de origine," a mai spus Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel