Erdogan spune că Ucraina merită să adere la NATO

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ucraina merită să facă parte din NATO.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat vineri că Ucraina are dreptul să facă parte din NATO, după ce s-a întâlnit la Istanbul cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, conform Agerpres.

Ucraina își dorește să se alăture Alianței Nord-Atlantice, dar Washingtonul a precizat vineri că Ucraina „nu va intra în NATO” la sfârșitul summitului Alianței care va avea loc marți și miercuri la Vilnius. Liderul turc, care a anunțat vizita lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, „luna viitoare”, a susținut, de asemenea, că Rusia și Ucraina „trebuie să reia dialogul pentru pace”.

Se dorește și prelungirea acordului pentru exportul de grâu

Erdogan, vorbind alături de Zelenski, și-a exprimat dorința ca acordul referitor la exportul de grâu ucrainean, semnat în iulie 2022 sub auspiciile ONU și Turciei, să fie prelungit.

„Sperăm ca acordul să fie prelungit”, a declarat Erdogan, în timp ce Moscova a spus că nu vede niciun motiv să-l prelungească după ce expiră pe 17 iulie.

Zelenski a mers în Bulgaria înainte să se întâlnească cu Erdogan

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit la Sofia de omologul său bulgar, Rumen Radev, în prima sa vizită în această ţară. Radev i-a transmis lui Zelenski că soluţia pentru situaţia din Ucraina nu este una militară. Radev s-a opus până acum ajutoarelor militare pentru Kiev. “Este un război, nu un conflict”, i-a replicat Zelenski, care a semnat cu noul executiv pro-european bulgar o declaraţie de sprijin pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei şi a convenit un angajament de cooperare militară. Corespondentul nostru Vladimir Mitev ne informează.

Radev a spus că declaraţia comună privind integrarea eurotlantică a Ucrainei a fost un pas important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, dar Radev nu a fost de acord cu furnizarea de muniţie, mai ales din rezervele armatei bulgare. Aceste cuvinte l-au determinat pe Volodimir Zelenski să-şi exprime convingerea că ţara sa va deveni membră a Uniunii Europene.

“Ucraina şi Europa au valori comune. Rusia vrea să distrugă NATO, Uniunea Europeană, Europa. Acestea sunt obiectivele lor. Aţi înţeles, aceasta nu este un conflict, domnule preşedinte. Putin nu duce doar un război împotrivă noastră. Putin vrea să ne distrugă, iar noi vrem doar că să trăim.” Ulterior, răspunsuri lui Zelenski au câştigat o mare popularitate pe reţelele de socializare bulgare, cea ce a reprezentat şi o formă de critică la adresa preşedintelui Radev pentru poziţiile sale privind războiul din Ucraina, care au părut pro ruseşti pentru adversarii săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel