Erdogan, tot mai agresiv la adresa Occidentului. Blinken merge în Turcia pentru a calma spiritele

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken va vizita sâmbătă Turcia pentru a discuta probleme bilaterale și regionale, a declarat ministrul turc de externe Hakan Fidan reporterilor, potrivit Reuters.

Turcia a anunţat marţi că nu va autoriza tranzitarea Bosforului către Marea Neagră a celor două dragoare de mine pe care armata britanică le-a oferit Ucrainei, întrucât trecerea acestor nave contravine Convenţiei de la Montreux, relatează agenţiile Reuters şi EFE. 

După ce Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, Turcia a decis ca, în virtutea Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, să nu permită trecerea prin Bosfor a navelor militare care nu-şi au baza la Marea Neagră. Regatul Unit a anunţat luna trecută că va transfera către Ucraina două nave specializate în identificarea şi neutralizarea minelor maritime, pentru a ajuta armata ucraineană în desfăşurarea operaţiunilor militare navale în războiul cu Rusia.

Dar Turcia şi-a informat aliaţii din NATO că, atât timp cât continuă războiul în Ucraina, nu va autoriza cele două dragoare de mine să tranziteze strâmtorile Bosfor şi Dardanele, precizează un comunicat emis de preşedinţia de la Ankara. Turcia a implementat imparţial şi riguros Convenţia de la Montreux pentru a preveni escaladarea în Marea Neagră, se arată în acelaşi comunicat, care dezminte 'zvonurile apărute în unele mass-media' conform cărora ar fi autorizat trecerea celor două nave.

Turcia 'a considerat imediat drept 'război' operaţiunea militară specială a Rusiei împotriva Ucrainei', prin urmare, conform prevederilor Convenţiei de la Montreux, 'a închis strâmtorile pentru navele militare ale celor două părţi aflate în război (Rusia şi Ucraina)', argumentează preşedinţia turcă.

Erdogan l-a comparat pe Netanyahu cu Hitler

Recep Tayip Erdogan, preşedintele Turciei, l-a comparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu fostul lider al Germaniei naziste. 

Turcia, stat membru NATO, susţine o soluţie a două state în conflictul israeliano-palestinian. Erdogan critică bombardamentele asupra Fâşiei Gaze şi numeşte Israelul "stat al terorii". De asemenea, acesta a spus că liderii israelieni trebuie judecaţi în tribunale internaţionale, dar şi că ţările vestice care susţin Israelul devin complice la ceea ce el a numit "crime de război", scrie Reuters. 

"Vorbeau de rău de Hitler. Dar ce diferenţă e între ce fac ei acum şi ce făcea el? Ne vor face să ne fie dor de Hitler. Ceea ce face Netanyahu este mai puţin decât a făcut Hitler? Nu e! E mai bogat decât Hitler, primeşte sprijinul Vestului. Tot felul de ajutoare vin din SUA. Şi ce au făcut cu acest sprijin? Au ucis peste 20.000 de oameni în Gaza", a declarat Erdogan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel