Preşedintele turc propune un referendum cu privire la portul vălului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan propune organizarea unui referendum privind o schimbare constituţională care va garanta dreptul de a purta văl în aparatul public, în şcoli şi universităţi, relatează Agerpres, citând AFP.
"Dacă ai curaj, vino, să supunem acest lucru la referendum (...). Să decidă poporul", a spus Erdogan într-o alocuţiune televizată, adresându-se liderului principalului partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, cel care a propus iniţial o lege pentru garantarea dreptului de a purta văl.
Dezbaterea asupra vălului islamic s-a intensificat în Turcia, în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi legislative care au loc anul viitor.
În Turcia, stat majoritar musulman, dar laic prin Constituţie, portul vălului a fost mult timp interzis pentru personalul din funcţii publice, în şcoli şi universităţi, precum şi în anumite locuri, inclusiv în parlament şi sediile armatei. Restricţiile au fost ridicate în 2013 de guvernul lui Erdogan.
La începutul lui octombrie, Kemal Kilicdaroglu, liderul CHP (Partidul Popular Republican), a declarat că "au fost erori în trecut în legătură cu vălul" şi "e timpul" ca această problemă să fie adusă în discuţie, el vizând astfel, potrivit observatorilor, să le arate alegătorilor conservatori, care votează în mod tradiţional pentru partidul lui Erdogan (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, AKP), că nu au de ce să se teamă în cazul unei schimbări de putere, explică AFP.
Intisar al-Hammadi, un model din Yemen în plină ascensiune, în vârstă de doar 19 ani, a fost arestată pe 20 februarie, în timp ce se ducea spre o şedinţă foto. Acuzațiile au fost legate de prostituţie şi consum de droguri, dar au fost dezminţite de avocatul său, care a transmis că ocupaţia de model reprezintă adevăratul motiv al încarcerării, potrivit BBC News.
În luna iunie, autoritățile au adus-o pe Intisar al-Hammadi de două ori în fața instanței municipale din Sanaa, capitala Yemenului, pentru acuzații aparente de săvârșire a unor „acte indecente” și „deținere de droguri”, a declarat avocatul ei pentru Human Rights Watch.
Autoritățile i-au refuzat accesul avocatului lui al-Hammadi la documentele instanței, după ce acesta a fost numit din oficiu să se ocupe de cazul acesteia, în luna martie, suspendându-i în luna mai dreptul de a-și asista clientul în instanță, aparent ca represalii pentru comentariile sale publice asupra cazului.
Avocatul lui Intisar al-Hammadi a mai transmis că aceasta a fost abuzată fizic și verbal de către interogatori, supusă insultelor rasiste și obligată să semneze un document în timp ce era legată la ochi.
De asemenea, procurorii ar mai fi amenințat-o și cu un „test de virginitate” forțat, dar renunțat la această procedură, după ce Amnesty International a emis o declarație pe 7 mai, prin care a condamnat aceste planuri. „Testarea virginității” este recunoscută la nivel internațional ca o încălcare a drepturilor omului și considerată drept o formă de tratament crud, inuman, degradant și discriminatoriu. Organizația Mondială a Sănătății a transmis încă din 2018 că „testele de virginitate” nu au validitate științifică, iar lucrătorii din domeniul sănătății nu ar trebui să le efectueze niciodată. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu