Eric Dupond-Moretti, ministrul justiţiei din Franța, riscă un an de închisoare cu suspendare pentru conflicte de interese

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Procurorii francezi au cerut o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare împotriva ministrului justiţiei, Eric Dupond-Moretti.

Procurorii francezi au cerut miercuri o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare împotriva ministrului justiţiei, Eric Dupond-Moretti, judecat la Paris pentru conflicte de interese legate de activitatea sa din trecut ca avocat, relatează AFP, notând că este un proces inedit în istoria Franţei, scrie Agerpres.

Ministrul, în vârstă de 62 de ani şi numit în funcţie în vara anului 2020, este suspectat că a folosit puterea sa ca ministru pentru a rezolva problemele personale cu mai mulți magistrați cu care a avut neînțelegeri în timpul activității sale de avocat.

Deşi acesta a negat, conflictul de interese "sare în ochi", a afirmat reprezentantul acuzării în rechizitoriul susţinut la Curtea de justiţie a Republicii (CJR), însărcinată cu judecarea membrilor guvernului.

Procesul, fără precedent pentru un ministru al justiției aflat în exercițiu, slăbește poziția lui Eric Dupond-Moretti, chiar dacă momentan își menține încrederea președintelui Emmanuel Macron.

Dupond-Moretti este acuzat că a ordonat anchete administrative împotriva unor magistraţi care i-au examinat convorbirile telefonice din perioada când era avocat, în marja unei anchete vizându-l pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, precum şi împotriva unui judecător din Monaco cu "metode de cowboy" care i-a inculpat unul din clienţi.

Sindicatele magistraților francezi au depus o plângere împotriva ministrului la sfârșitul anului 2020, aceasta reprezentând punctul de pornire al investigației care a condus la procesul actual.

Procurorul general de pe lângă Curtea de casaţie, Remy Heitz, a subliniat că procedura judiciară nu este rezultatul unei "răzbunări" din partea magistraților.

 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel