O nouă variantă a coronavirusului, denumită Eris sau EG.5 s-a răspândit deja în 51 de țări. Cu toate acestea, OMS asigură că, deocamdată, nu există dovezi științifice care să arate o creștere a internărilor.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat în această săptămână un raport care se califică drept „variantă de interes” EG.5 , un descendent al lui XBB.1.9.2 care a fost raportat pentru prima dată pe 17 februarie. De asemenea, Organizația Națiunilor Unite a evidențiat că această nouă variantă a Covid-19 ar putea provoca o revenire a cazurilor la nivel mondial.
După cum explică organizația internațională, EG.5 poartă o mutație F456L suplimentară în proteina spike în comparație cu subvariantele din care provine, XBB.1.9.2 și XBB.1.5. În cadrul descendenței EG.5, subvarianta EG.5.1 are o mutație suplimentară Q52H în vârf și reprezintă 88% din secvențele disponibile pentru EG.5 și descendențele sale.
Deocamdată nu există dovezi că această nouă variantă provoacă simptome mai severe. Sunt similare cu simptomele cauzate de Omicron, cum ar fi curgerea nasului, durerea în gât, tusea, congestia, cefaleea, febra și durerile musculare.
Microbiologul María del Mar Tomás, purtătorul de cuvânt al SEIMC, explică că această variantă nouă, mai transmisibilă, are simptome asemănătoare cu Omicron, persoanele vulnerabile și cei cu o anumită patologie fiind cei care ar trebui să fie mai atenți.
OMS asigură că, deocamdată, nu există dovezi științifice care să arate o creștere a internărilor. Organizația internațională de sănătate a Națiunilor Unite a descris drept „scăzut” riscul pentru sănătatea publică reprezentat de EG.5, cunoscut sub numele de „Eris”.
„Deși EG.5 a arătat o prevalență crescută, avantaj de creștere și proprietăți de evadare imună, până în prezent nu a fost raportată nicio modificare a severității bolii”, a subliniat OMS.
În săptămâna 17-23 iulie, prevalența a fost de 17,4%, conform OMS, față de 7,6% raportată în săptămâna 19-25 iunie. Începând cu 7 august, 7.354 de cazuri EG.5 au fost raportate din 51 de țări, majoritatea provenind din China, Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia. De asemenea, au fost deja raportate cazuri în unele țări europene, precum Franța, Portugalia și Spania, scrie 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu