Candidatul din partea Partidului Social Democrat la Camera Deputaților, prof. Alexandru Rafila, a răspuns întrebărilor momentului legate de testarea Covid-19 și campania de vaccinare împotriva bolii.
„Dacă aș fi ministrul Sănătății, în primul rând mi-aș face o echipă de secretari de stat profesioniști, pentru că ceea ce lipsește în momentul de față, consider eu, este coordonarea domeniilor esențiale care sunt sănătatea publică, asistența medicală și partea de organizare a sistemului de sănătate. Trebuie să fie persoane care cunosc aceste lucruri, nu că își închipuie că le cunosc”, a transmis prof. Alexandru Rafila, după o întrebare a jurnalistului Adrian Ursu din timpul conferinței PSD.
„Ceea ce s-a întâmplat, că discutăm de vaccin, apropo de acea adresă deosebită trimisă la toate instituțiile publice legată de opțiunea pentru vaccinare în lipsa informațiilor despre vaccin, este extrem de periculos”, a continuat prof. Rafila.
„Acum să vă spun de testare. Aceasta trebuie extinsă, dar ea, sigur, nu se poate face nelimitat pentru toată lumea ori de câte ori... Bineînțeles, lucrul acesta generează excese. Atunci, testarea trebuie făcută, în primul rând, acolo unde există o probabilitate să găsesc cazuri. Trebuie să pot să testez contacții persoanelor infectate, trebuie să pot să testez comunitățile sau colectivitățile unde am un număr important de cazuri”, a mai transmis prof. Alexandru Rafila.
Lucrul acesta poate fi obținut prin mai mulți pași, continuă candidatul PSD la alegerile parlamentare din 6 decembrie: „Primul pas, pe care l-am propus Ministerului Sănătății în repetate rânduri, este legat de înființarea unor centre de recoltare. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este «De ce s-a plafonat testarea la 35.000 teste pe zi?», dintre care cam 22.000 sunt teste care întrunesc criteriile INSP și vreo 14.000 sunt la cerere”.
O altă idee care duce la creșterea capacității este „înființarea unor centre de training și de control al calității acestor centre”. „Așa creștem, trebuie să am unde să recoltez, unde să le fac și să le fac bine, în mod evident, dar mai trebuie un lucru. Cum se duce omul, unde sună omul ca să se testeze? Atunci, trebuie să am o aplicație informatică, un mic chestionar care programează automat la unul dintre centre. Noi am propus acest concept Ministerului Sănătății, din păcate nu s-a întâmplat”, a adăugat Alexandru Rafila.
„În plus, un lucru care mi se pare extrem de important pentru că protejează două categorii, personalul medical și pacienții, este testarea periodică a personalului medical. Astea sunt soluții pe care nu le inventăm noi, sunt soluții aplicate și aplicabile.
Dar, am constatat că domnul ministru Tătaru a spus ieri că într-adevăr nu se fac anchete epidemiologice. Domnul președinte ne-a spus tot ieri că aceasta este capacitatea și mai mult de-atât nu putem să facem, dar nu știu de ce nu folosim întreaga capacitate (n.r., 50.000 teste/zi). Mai văd ce zice și Centrul European de Control al Bolilor, al treilea element, că România, alături de alte câteva țări din UE, intră într-o perioadă de risc maxim în ceea ce privește secțiile de ATI și mortalitatea. Ori, nu pot controla problema decât dacă opresc transmiterea. Ori, ce spune domul Ursu, facilitarea accesului la testare, este singura soluție ca să pot controla restul resurselor de acordare a asistenței medicale”, a continuat să explice expertul în microbiologie.
În ceea ce privește informațiile comunicate în primul rând profesioniștilor și în al doilea rând publicului, referitoare la vaccinare, trebuie să fie din surse autorizate, pentru că până acum „noi am avut doar informații de la producătorii de vaccin", a arătat prof. Rafila.
„Comunicarea este esențială, pentru că eu am trăit perioada anului 2008 - 2009 cu eșecul campaniei de vaccinare HPV, unde din cauza incapacității și labilității în comunicare s-a ajuns la compromiterea unui vaccin foarte bun și a programului național. Ori, acum lucrurile sunt mult mai grave, pentru că de data asta - președintele are dreptate - vaccinarea este o problemă de siguranță națională”, a subliniat expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu