EXCLUSIV  Eroare în presa din România. Munteanu: Rusia vrea să uităm, la fel ca problema tezaurului

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

În 2014, Federația Rusă a anexat ilegal Peninsula Crimeea. Răzvan Munteanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre riscurile de validare a acțiunii Kremlinului de către mass-media internațională, dar și cea din România.

În urmă cu două zile, presa internațională, dar și cea din România a titrat faptul că o navă britanică ar fi fost atacată de avioanele militare rusești. Deși acest lucru a fost dezmințit de autoritățile britanice, subiectul a fost rostogolit în presă și, au existat sintagme care validau anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Această propagandă și fake news-ul propagat din Rusia au fost analizate, în exclusivitate pentru DC News, de analistul de politică externă Iulian Chifu (citește AICI).

Analistul Răzvan Munteanu a comentat subiectul

Analistul de politică externă Răzvan Munteanu a fost invitat la emisiunea „Pe Plan Extern“, la DC News, și a vorbit despre o eroare pe care presa are tendința să o facă, validând astfel anexarea Crimeei de către Federația Rusă:

„Trebuie să înțelegem că anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în 2014, nu este recunoscută decât de șapte state din întreg mapamondul. Mai ales statele NATO și UE consideră anexarea Crimeei ca fiind ilegală. Este un subiect la care, la nivelul societății civile, în mediul academic, trebuie să fim foarte atenți, să-l analizăm și să ne obișnuim cu astfel de dezbateri, fie că avem opinii contrare sau nu, pentru că sunt elemente ce țin de securitatea regională, iar aceasta ține inclusiv de România.

Crimeea este la câteva sute de kilometri de Constanța, prin urmare este mai aproape de România decât orice alt conflict la care ne-am putea gândi în momentul de față. Statele membre NATO au în strategia lor în ceea ce privește Marea Neagră faptul că subiectul Crimeea nu este unul uitat pentru că Rusia, în istoria sa, are la rândul său o strategie foarte bine pusă la punct. Merge pe uitarea unui subiect de către Occident. Înghețarea unui conflict, epuizarea resurselor, până ce Occidentul uită, ceea ce a încercat să facă și cu România. Dacă ne gândim la tezaurul nostru, s-a tot epuizat și pentru o bună parte din leadership-ul Rusiei acest subiect nu mai există“, a precizat Răzvan Munteanu.

Comunitatea internațională nu recunoaște anexarea Crimeei

„NATO încearcă să arate Rusiei că acest lucru nu poate fi uitat, nu poate fi trecut la si altele, e un subiect de care NATO ține cont, iar nava britanică a fost în portul Odessa, s-a dus către Georgia, pentru că este celălalt stat agresat de Federația Rusă, în 2008, după summit-ul de la București și, această navă a traversat apele teritoriale ale Crimeei. Conform discursului Marii Britanii, Crimeea este teritoriu al Ucrainei, pe când Federația Rusă spune că apele sunt teritoriu rusesc.

Aici vreau să atrag atenția inclusiv a colegilor din presă. Am citit dinamicile acestea care s-au petrecut în Marea Neagră inclusiv pe site-urile din România acolo unde jurnaliștii spuneau de faptul că România, dar și comunitatea internațională nu recunosc anexarea Peninsulei Crimeea, dar, la sfârșit, spuneau că nava britanică a ieșit din apele teritoriale rusești. Sunt ape teritoriale rusești, sau sunt ucrainiene pentru că, după cum am spus, comunitatea internațională nu recunoaște anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă.

Dacă azi recunoaștem Crimeea, mâine poate fi Odessa, iar poimâine pot fi gurile Dunării și așa mai departe. Trebuie să fim foarte atenți la astfel de lucruri. Evident că Federația Rusă are tot interesul de a se arăta agresivă, iritată de mișcrile NATO, dar este un efect de bumerang care se întoarce împotriva Federației Ruse, deoarece Rusia nu face decât să șicanzeze statele NATO prin intrarea acestor avioane în spațiul aerian al statelor membre, avioane care au și capacități de recunoaștere a unor obiective impotante pentru Federația Rusă“, a conchis analistul de politică externă.

Youtube video image

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Rusia a deschis focul asupra distrugătorului britanic. Chirieac: Așa ceva nu s-a mai întâmplat/ Gușă: Gestul rușilor, două conotații

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel