Mașinile autonome și producătorii acestora ar putea fi trași la răspundere pentru erorile de conducere, șoferii fiind scutiți de culpabilitate.
Legislativul Marii Britanii intenționează să adopte o lege care să reglementeze vehiculele autonome și să includă sancțiuni pentru companii dacă apar erori în sistemul de conducere al mașinii atunci când vehiculele lor preiau controlul de la șoferii umani, au declarat miercuri două organisme guvernamentale independente într-un raport, conform CNN.
Raportul Comisiei de Drept din Anglia și Țara Galilor și al Comisiei de Drept din Scoția a recomandat introducerea unei ”legi privind vehiculele automate” și stabilirea ”unei distincții clare între caracteristicile care doar ajută șoferii, cum ar fi controlul adaptiv al vitezei de croazieră și cele care conduc singure”.
Guvernele din întreaga lume se luptă cu modul în care să reglementeze tehnologia vehiculelor autonome și cu subiectul spinos al răspunderii în caz de accident. Odată activat un sistem de conducere autonomă, „persoana de pe scaunul de conducere nu ar mai fi responsabilă de modul în care se conduce mașina”, au propus comisiile de drept în raportul dat publicității.
„În schimb, compania sau organismul care a obținut autorizația s-ar confrunta cu sancțiuni de reglementare dacă ceva nu merge bine”, au mai transmis comisiile.
Comisiile de drept din Marea Britanie revizuiesc legile și fac recomandări guvernului și parlamentului cu privire la reformele propuse. Comisia de Drept din Anglia și Țara Galilor spune că aproximativ două treimi din recomandările sale de reformă au fost implementate.
CEO-ul Toyota, vineri, și-a cerut scuze într-un videoclip postat pe YouTube. "Evenimentul arată că vehiculele autonome nu sunt încă potrivite pentru drumurile normale", a declarat CEO-ul Akio Toyoda în limba japoneză în videoclip.
Utilizarea vehiculelor a fost oprită pe fondul unei anchete a poliției și a companiei, a confirmat Toyota.
Compania a furnizat o versiune special concepută a vehiculelor sale automate „e-Palette”, alimentate cu baterii, pentru a transporta sportivi și personal în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News