Erupţia vulcanului din Tonga a generat un imens nor de cenuşă, mai multe cutremure dar şi valuri tsunami care au ajuns până pe coasta statului Peru. Cercetătorii afirmă, însă, că erupţia a avut efecte chiar şi în spaţiul cosmic.
Publicitate
Coloana erupţiei a ajuns până în stratosferă, iar sunetul erupţiei a fost auzit la mii de kilometri distanţă, în teritoriile Yukon, Canada. Ba mai mult, ultrasunete de la erupţie au fost detectate de barometre chiar şi în Marea britanie.
Acum, cercetătorii afirmă că erupţia a generat şi o serie de "unde gravitaţionale atmosferice", care au fost detectate de un satelit al NASA. Undele radiau în cercuri concentrice de la vulcan spre exterior. Cercetarea ar putea ajuta la determinarea efectelor erupţiilor vulcanice asupra tehnologiilor.
Deoarece atmosfera este transparentă, rareori o privim ca pe o structură complexă, cu straturi. Aceste straturi sunt pline de unde care merg în toate direcţiile, deloc diferite de cele care se văd la suprafaţa apelor. Undele gravitaţionale pot fi generate de mai multe tipuri de fenomene, inclusiv de furtuni geomagnetice, erupţii vulcanice, cutremure, chiar şi de răsăritul Soarelui.
Şi nu toate undele merg orizontal, ci unele se propagă spre cele mai înalte părţi ale atmosferei, până în ionosferă, adică o regiune a atmosferei care se întinde de la 65 km deasupra nivelului mării până la 1000 km. Pentru exemplificare, e bine de ştiut că Staţia Spaţială Internaţională orbitează planeta de la înălţimea de 400 km.
Când unde atmosferice gravitaţionale generate de o erupţie vulcanică ajung în ionosferă, acestea pot declanşa un fenomen numit "deranj ionosferic", adică unde care pot distruge echipamente tehnologice moderne sau pot interfera cu acurateţea sistemelor GPS. Astfel de evenimente nu au avut loc doar acum, spun cercetătorii citaţi de Science Alert. Lucruri similare s-au întâmplat şi în 2015, dar şi în 2013, în cazul altor erupţii vulcanice.
Guvernul din Tonga și-a exprimat îngrijorarea cu privire la micile insule Mango și insulele Fonoifua, la nord-est de insula principală Tongatapu, care au suferit daune catastrofale din cauza tsunami-ului și erupției vulcanului de sâmbătă, scrie The Guardian. Autoritățile a raportat marți seara că toate casele au fost distruse pe Insula Mango și au rămas doar două case pe Fonoifua. Vestea a venit în prima declarație lansată de guvern după dezastrul de sâmbătă, care a deteriorat cablul submarin, întrerupând comunicațiile dintre Tonga și restul lumii. VEZI VIDEO AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu