O nouă erupție în Indonezia s-a soldat cu peste 10 morți.
11 excursionişti și-au pierdut vbiața în urma erupţiei unui vulcan din vestul Indoneziei, a declarat luni pentru Agerpres un oficial din serviciile de salvare.
"Sunt 26 de persoane care nu au fost evacuate, am găsit 14, trei au fost găsite în viaţă şi 11 fără viaţă", a declarat Abdul Malik, şeful agenţiei de căutare şi salvare din Padang, a doua zi după erupţie.
Erupţia vulcanului Merapi a început duminică, la ora 14:54 (07:54 GMT).
Abdul Malik a spus că, în total, 75 de drumeţi au fost pe munte începând de sâmbătă şi salvatorii încearcă să facă un bilanţ. 12 dintre ei sunt încă daţi dispăruţi, iar 49 au coborât de pe munte, unii fiind transportaţi la spital.
Cenușa vulcanică a fost observată înățtându-se până la 3.000 de metri deasupra vârfului muntelui, a declarat duminică Hendra Gunawan, directorul Centrului Indonezian pentru Vulcanologie și Riscuri Geologice.
Echipele de salvare au desfășurat operațiuni pe tot parcursul nopții pentru a se asigura că oamenii ajung în siguranță, conform declarațiilor agenției de conservare a resurselor naturale din Sumatra de Vest. Unii dintre aceștia au suferit arsuri din cauza temperaturilor ridicate și au fost transportați la spital. Persoanele rănite au fost cele care s-au apropiat cel mai mult de crater, conform informațiilor furnizate de sursa menționată.
Merapi, cu o înălţime de 2.891 de metri şi al cărui nume înseamnă "munte de foc", este cel mai activ vulcan din Sumatra. Potrivit autorităţilor, acesta se află în prezent la al treilea nivel de alertă, pe o scară de la unu la patru.
Autorităţile au impus o zonă de excludere de trei kilometri în jurul craterului.
Indonezia este situată pe Centura de Foc a Pacificului, unde întâlnirea plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă. Ţara are aproape 130 de vulcani activi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News