Erupție vulcanică în Islanda, a șasea din decembrie 2023. ”Laguna Albastră”, evacuată

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik

O nouă erupție vulcanică a avut loc în sud-vestul Islandei. Aceasta este a șase erupție din decembrie 2023.

Stațiunea balneară ”Laguna Albastră” de lângă Grindavik a fost evacuată după ce un vulcan a erupt joi seara în peninsula Reykjanes, sud-vestul Islandei, aceasta fiind a șasea erupție din decembrie, au anunțat autoritățile, relatează AFP.

”O erupție a început pe Sundhnuksgigarod”, a indicat Biroul Meteorologic Islandez (IMO) într-un comunicat, adăugând că fenomenul a început la 21:26 (local și GMT) după o serie de cutremure.

Există încă o ”activitate seismică considerabilă” la capătul nordic al peninsulei, la mai bine de o oră după începerea erupției, a indicat sursa citată.

”Zborurile către și dinspre Islanda sunt asigurate normal, în pofida erupției actuale”, au precizat aeroportul și exploatatorul platformelor aeroportuare Isavi, scrie Agerpres.

Aceasta este a șasea erupție în regiune din decembrie. Ultima a durat mai bine de trei săptămâni, începând de la sfârșitul lunii mai, pe aceeași peninsulă Reykjanes.

Pe această peninsulă nu a mai avut loc o erupție vulcanică timp de opt secole, până în martie 2021. Alte erupții au avut loc în august 2022, precum și în iulie și decembrie 2023. Vulcanologii au avertizat că activitatea seismică din regiune a intrat într-o nouă eră.

În Islanda se află 33 de sisteme vulcanice active, mai mult decât în orice altă țară europeană.

Citește și: Noi erupții și cutremure în Islanda. Mai mulți oameni evacuați: "Aproximativ 400 de cutremure" au fost măsurate în ultimele șapte zile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel