Analistul Bogdan Chirieac și generalul Mircea Mîndrescu au comentat atacul Federației Ruse asupra navei comerciale ucrainene din Marea Neagră.
Publicitate
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul. Liderul de la Kremlin susține că Federația Rusă va intra în conflict direct cu Alianța Nord Atlantică, asta dacă Washingtonul va permite Ucrainei să lovească Moscova cu rachete cu rază lungă de acțiune.
E o decizie care ar putea să schimbe soarta războiului de la granița României. Decizia ar putea fi luată astăzi. Președintele Joe Biden va avea o întâlnire cu prim-ministrul britanic Keir Starmer. Ucraina a făcut presiuni intense în ultimele luni pentru a putea lovi teritoriul rusesc cu arme occidentale.
Totodată, în contextul tensiunilor în creștere, o navă comercială ucraineană care transporta grâne a fost lovită de Rusia în apropierea zonei economice maritime a României. Vasul avea la bord un echipaj de 22 de persoane. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în explozie. Ministerului Român de Afaceri Externe a reacționat, după ce Rusia a lansat atacul asupra navei. Autoritățile de la București spun că evenimentul reprezintă o escaladare fără precedent în război. Mai mult, MAE insistă că libertatea de navigație trebuie respectată, iar bombardarea sistematică a infrastructurii ucrainene amenință securitatea alimentară globală.
Analistul Bogdan Chirieac și generalul Mircea Mîndrescu au comentat acest subiect într-o intervenție la Antena 3 CNN.
"Sunt evoluții care cumva se aseamănă cu temele pe care le-am mai avut în acest conflict. Rusia e din ce în ce mai agresivă, iar NATO și țările occidentale sunt din ce în ce mai implicate, în sensul deschiderii unor domenii, a furnizării cu arme, și așa mai departe. Revedem o dinamică a conflictului și o creștere a intensității. Asta pe de o parte. Nu este pentru prima dată, dacă îmi aduc bine aminte, când Rusia atacă nave comerciale în Marea Neagră. Ea a făcut-o de mai multe ori. De atunci aveam această inițiativă a ucrainenilor de a-și proteja navele, de a merge prin apele teritoriale a țărilor NATO astfel încât să ajungă în siguranță unde trebuie. Se pare că nava respectivă, conform comunicatului ministerului, nu era în interiorul celor 12 mine marine care marchează apele noastre suverane. Deci, nouă suveranitatea nu ne-a fost atacată. Totuși, pe de altă parte, din nou, că sunt multe părți asupra cărora putem să ne aplecăm, este un atac asupra unei nave civile, fără niciun corp militar. Rusia lovește din nou în potențialul economic al Ucrainei, cum a făcut-o de nenumărate ori până acum. Deci, vedem atacurile pe care le lansează foarte frecvent asupra porturilor de la Dunăre, vedem atacarea infrastructurii energetice ucrainene, și vedem acest efort militar considerabil care este orientat spre distrugerea pilonilor economici ai Ucrainei, astfel încât să facă din ce în ce mai dificilă rezistența Kievului", a spus generalul Mircea Mândrescu.
"În cazul României nu e o situație mai complicată decât era ieri sau acum 6 luni de zile. În cazul României situația este complicată din cauza nefuncționării statului. Aici este marea problemă. Nefuncționarea statului vulnerabilizează țara și poporul român. Nu putem vorbi despre nimic, despre intervenții, despre o reformă sau măcar începutul unei reforme a statului, câtă vreme suntem în campanie electorală. Cu voia lui Dumnezeu, poate din Ianuarie anul viitor trebuie făcute aceste reforme. Altminteri, e clar, a explicat și domnul general. Nu a fost atacată suveranitatea României. Din ce am înțeles, nava respectivă nici nu prea era în zona exclusivă economică a țării noastre, dar gestul Rusiei trebuie condamnat de întreaga comunitate internațională, categoric. Nu se poate să lovești cu rachete un tanc de cereale. Să fim serioși, nu e cazul, dar după ce au spulberat maternități, spitale, școli în Ucraina, rușii nu mai au niciun fel de limită. Nu-i mai interesează o navă cu cereale", a explicat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu