Escaladarea tensiunilor în Marea Chinei de Sud: Filipine și China se acuză reciproc de coliziuni intenționate între nave

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Tensiunile dintre Filipine și China au atins un nou nivel de intensitate sâmbătă, când cele două țări s-au acuzat reciproc de provocări deliberate și coliziuni între navele lor de coastă în apele disputate din Marea Chinei de Sud.

Incidentul s-a petrecut în apropierea recifului Sabina și reprezintă a cincea confruntare maritimă dintre cele două națiuni în doar o lună, într-un conflict de lungă durată legat de drepturile teritoriale în regiune.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv zone contestate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan și Vietnam. Această regiune strategică, prin care tranzitează anual mărfuri în valoare de 3 trilioane de dolari, este considerată bogată în rezerve de petrol și gaze naturale, precum și în stocuri de pește. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a decis că revendicările extinse ale Chinei nu au niciun temei legal, dar Beijingul respinge această hotărâre.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă a Filipinelor, Jay Tarriela, nava chineză de coastă 5205 a lovit în mod direct și intenționat un vas filipinez în timpul confruntării de sâmbătă. Incidentul a provocat daune semnificative navei filipineze Teresa Magbanua, una dintre cele mai mari nave ale Gărzii de Coastă din Filipine, dar, din fericire, nu au fost raportate victime.

De cealaltă parte, Liu Dejun, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă a Chinei, a acuzat Filipinele că au ridicat ancora unei nave aflate în mod "ilegal" în reciful Sabina și că au lovit intenționat o navă chineză. Liu a avertizat că Filipinele vor suporta consecințele dacă nu își retrag imediat navele din zonă, subliniind că China este hotărâtă să-și apere suveranitatea teritorială și drepturile maritime.

Filipinele, însă, nu au de gând să cedeze. Tarriela a declarat că Manila nu va retrage nava sa, în ciuda hărțuirilor și acțiunilor agresive ale Chinei. În plus, Statele Unite, aliatul tradițional al Filipinelor, au condamnat ferm acțiunile Chinei. Ambasadorul american în Filipine, MaryKay Carlson, a denunțat, într-o postare pe rețelele de socializare, "multiplele încălcări periculoase ale dreptului internațional" comise de China.

Incidentul din acest weekend urmează altor acțiuni tensionate între cele două țări. În aprilie, Filipinele au trimis o navă în reciful Sabina, acuzând China de construirea unei insule artificiale și de distrugerea recifelor de corali, acuzații pe care Beijingul le neagă. Mai recent, Filipinele au raportat manevre periculoase ale avioanelor chineze împotriva unei aeronave civile filipineze care patrula deasupra altor zone disputate, reciful Scarborough și reciful Subi.

Pe fondul acestor tensiuni crescânde, Filipinele au acuzat, de asemenea, China că a blocat o misiune de reaprovizionare în zona recifului Sabina, utilizând tunuri de apă și provocând coliziuni intenționate cu navele filipineze care transportau provizii pentru pescarii locali. Situația din Marea Chinei de Sud continuă să fie una volatilă, cu riscul unor escaladări și mai grave în viitorul apropiat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel