Un român a păcălit sute de turiști cu oferte de cazare.
Escrocherie de proporții în România. Un român a păcălit sute de turiști și a câștigat de pe urma lor 700 de mii de euro, transmite Realitatea Plus. Infracțiunile erau comise prin intermediul unui site fals de turism care oferea cazări fictive. Persoanele înșelate aflau că sunt victimele escrocheriei abia atunci când mergeau la destinație.
Individul a fost prins după ce mai multe persoane au formulat plângeri că au fost înșelate. Bărbatul are 33 de ani și locuiește fără forme legale în municipiul Sibiu. Din plângerile legale depuse rezultă că unul sau mai mulți infractori în colaborare, au câștigat încrederea victimelor folosindu-se de numele și logo-ul unei platforme cunoscute de închiriere imobile, folosind un web site greu de distins de cel real. Pe acest site web infractorii ofereau fictiv închirierea de locuințe. Ei solicitau plata unui avans, constând în chiria pe câteva luni, dar și o garanție, iar banii erau transferați direct într-un cont bancar străin, așa că nu ridicau suspiciuni. Persoanele înșelate au aflat că sunt victime unei escrocherii abia atunci când au mers la adresele locuințelor pe care le-au închiriat de pe site-ul fals.
Bărbatul este acuzat acum de participarea la o organizație infracțională, înșelăciune, spălarea banilor și utilizarea unui pașaport fals. Prejudiciul total suferit de victime se ridică la aproape 700 de mii de euro și ar fi vorba în total despre peste 300 de cazuri de înșelăciune.
Mesajele primite pe Facebook, de tipul "Arată ca tine" alături de un link, ne pot pune în pericol datele personale, avertizează specialiştii în securitate informatică.
"În cel mai bun caz, este vorba de un mesaj de tip phishing, în care atacatorii încearcă să afle informaţii despre utilizatori. Atunci când accesează linkul, sunt trimişi spre un site care seamănă cu cel al Facebook, unde sunt rugaţi să îşi introducă datele. Surprinzător, datele de logare pe Facebook sunt foarte valoroase pe piaţa neagră, pentru că pot fi folosite în multe alte atacuri. În alte situaţii, utilizatorii sunt redirecţionaţi spre multe alte site-uri care sunt, la rândul lor, infectate şi care pot infecta dispozitivele de pe care ne conectăm chiar şi fără să descărcăm ceva de acolo.
Dacă e vorba de atacuri de tip phishing şi nu ne-am introdus datele, suntem în siguranţă. Dar la fel de bine pot fi accesate aceste linkuri şi urmează redirecţionarea spre alte site-uri făcute special pentru a infecta dispozitivele. Atunci nu mai contează dacă introduci sau nu datele, simpla accesare te pune în pericol", a declarat luna trecută Silviu Stahie, analist securitate informatică, pentru Antena 3.
VEZI ȘI: Înşelătorie folosind numele OLX. Cum poţi să rămâi fără banii de pe card. Metoda pas cu pas
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci