Specialiştii Kaspersky raportează o intensificare a atacurilor digitale, prin care sunt colectate şi expuse public date personale ale utilizatorilor ce accesează aplicaţii şi site-uri de dating online (doxing).
'Cantitatea de informaţii pe care o împărtăşim online este în creştere, iar acest lucru este valabil mai ales în ceea ce priveşte întâlnirile online - întrucât căutarea dragostei necesită anumite confesiuni despre viaţa personală pentru a stabili o conexiune emoţională. Amploarea acestui schimb de informaţii a făcut ca unii utilizatori să devină victime ale atacurilor digitale, cum ar fi doxing - colectarea şi expunerea publică, online, a datelor personale.'
'În zilele premergătoare Valentine's Day 2022, Kaspersky raportează o intensificare a escrocheriilor legate de acest subiect şi încurajează utilizatorii aplicaţiilor şi site-urilor de dating online să-şi protejeze datele şi să-şi asigure confidenţialitatea digitală', se arată într-o analiză publicată miercuri.
Un studiu Kaspersky relevă faptul că primele cele mai populare cinci aplicaţii de dating şi-au îmbunătăţit protocoalele de criptare şi au început să acorde mai multă atenţie confidenţialităţii utilizatorilor. Astfel, pentru a păstra datele în siguranţă, administratorii acestor aplicaţii au introdus versiuni plătite, care permit utilizatorilor să-şi specifice manual locaţia sau să estompeze fotografiile, de exemplu.
'Multe dintre aceste aplicaţii solicită acum utilizatorilor să-şi înregistreze contul prin intermediul reţelelor sociale pe care le utilizează, care populează automat un profil cu fotografii şi informaţii personale, cum ar fi locul de muncă sau de studiu. Aceste date fac mai uşor pentru potenţialii doxeri să găsească utilizatori online şi să afle informaţii despre ei. Datele stocate pe profilurile aplicaţiei de dating sunt extrem de sensibile şi foarte dorite de escroci. Acest lucru a făcut ca interesul de a proteja asemenea informaţii personale să fie mai puternic şi, ca urmare a acestui lucru, aplicaţiile de dating au devenit mai sigure', susţin experţii în securitate cibernetică.
'Pe lângă imitarea aplicaţiilor populare de dating, pentru a colecta informaţii personale despre victime, infractorii cibernetici au început să răspândească e-mailuri care pretind că vin din partea unor femei în căutarea partenerilor. Schema implică e-mailuri care includ un link către o pagină de phishing care imită un profil de pe un site de dating şi le cere oamenilor să completeze un formular cu preferinţele lor personale legate de un viitor partener.'
'În cele din urmă, utilizatorului i se cere să-şi adauge informaţiile bancare. Astfel, victima ajunge să piardă date şi bani şi nici nu are şansa de a cunoaşte oameni noi. Un exemplu de e-mail ce include un link de tip phishing', explică reprezentanţii Kaspersky.
În ceea ce priveşte evoluţia aplicaţiilor de întâlniri online, statisticile arată că Tinder a atins un record de trei miliarde de potriviri într-o singură zi, în martie 2020, în timp ce OkCupid susţine că înregistrează 91 de milioane de compatibilităţi anual.
Totodată, un raport Kaspersky a constatat că peste jumătate (55%) dintre respondenţi se tem, ulterior, să nu fie urmăriţi de cineva pe care l-au întâlnit online, în timp ce fiecare al şaselea utilizator al aplicaţiilor de dating (16%) a fost expus fenomenului de doxing.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu