Escrocherie la telefon: "Plătește, dacă vrei ca fiul tău să nu înfunde pușcăria!"

escroci Telefon
escroci Telefon
Alegeri prezidentiale 2024

Naivitatea persoanelor în vârstă aduce bani escrocilor. Planul este unul simplu și se poate desfășura rapid. Răufăcătorii se dau drept copiii victimelor şi se plâng că au lovit oameni pe trecerile de pietoni. Telefonul este preluat apoi de către alte două persoane, un presupus avocat şi un așa-zis procuror. Ei se oferă să ajute familiile, contracost. Cer ca sumele să fie virate prin Western Union. Când le sunt trimiși banii, ei dispar.

O veche metodă a escrocilor prin telefon era să sune la întâmplare și să spună persoanei care răspunde că a câștigat o sumă colosală de bani. Pentru a intra în posesia ei fie trebuia să transfere o sumă substanțial mai mică într-un anumit cont, fie trebuia să trimită suma în credit pe numărul de telefon după care a fost sunată.  Metoda însă s-a învechit și a fost înlocuită cu una care pare scoasă dintr-un scenariu american scris prost. Totuși, metoda învechită a arătat că sunt mulți care pot fi păcăliți, mai ales acum când escrocii apelează la sentimentele și emoțiile oamenilor.

Escrocii apelează, la întâmplare, numere din reţeaua fixă de telefonie, până când cineva le pică în plasă. Se dau drept fiii lor şi, cu o voce disperată, îşi anunţă „părinţii” că au făcut victime pe trecerea de pietoni. Apoi, telefonul este predat unui presupus avocat care îi aduce la cunoştinţă părintelui cele întâmplate şi îi solicită o sumă de bani, prin serviciul Western Union. Pentru ca planul să fie dus la bun sfârşit, în discuţie apare şi un fals procuror, care, pe un ton grav, asigură persoana de la celălalt capăt al liniei că va închide ochii, dacă va fi răsplătit financiar.

De exemplu, în a treia zi a anului, o femeie din localitatea Telega, judeţul Prahova, a fost escrocată cu 4.000 de lei, întocmai după planul prezentat anterior. Ea a povestit cum a fost înşelată. „Pe 3 ianuarie, la ora 13.10, am fost sunată de un bărbat care plângea şi s-a dat drept fiul meu. Mi-a spus că e băiatul meu şi că a făcut un accident, dar cum nu l-am recunoscut i-am răspuns că a greşit. A insistat însă, mi-a zis, pe un ton disperat, că a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni şi că se află la procuratură”, şi-a început istorisirea Niculina B. Ghinionul a făcut ca şi fiul păgubitei să fie plecat la Braşov, cu maşina, împreună cu soţia şi cu copilul, iar asta a contribuit decisiv pentru ca femeia să le cadă în mreje, scrie ziuanews.ro.

Doamna a continuat să dezvăluie cum a fost păcălită: „După ce mi-a zis că nu mai poate vorbi, mi-a dat pe altcineva, un alt bărbat care a vorbit foarte frumos şi care m-a întrebat dacă sunt mama lui Relu, dar numele băiatului îl pronunţasem eu, cu puţin timp înainte. Apoi mi-a zis că fiul meu a dat peste o femeie, că aceasta este grav rănită şi se află la spital, însă nu a vrut să mă duc acolo”.

Femeia a intrat în jocul lor, iar indivizii i-au cerut să pună trimită 4.000 de lei pe numele George Constantin, din Bucureşti, prin serviciul Western Union. Cum femeia nu beneficia de această sumă, ea a apelat la fiica sa pentru a face rost de bani. Timp de aproximativ o oră, cele două au fost angrenate într-o convorbire continuă cu escrocii, care nu le lăsau să închidă telefonul. „M-a sunat să-mi ţină telefonul ocupat şi mi-a cerut bani. Concomitent, am sunat de pe telefonul soţului pentru a face rost de suma cerută. Împreună cu soţul meu, m-am deplasat la Ploieşti, că acolo urma să ne întâlnim şi cum ne auzea vorbind, intervenea”, a declarat Cristina S., fiica Niculinei B. Îndată ce s-au văzut cu sacii în căruţă, escrocii le-au închis telefoanele celor două femei, nu înainte de a-i mai cere Cristinei S. două cartele telefonice.  Atunci Cristina și-a dat seama de escrocherie, însă a fost prea târziu, pentru că tranzacția era deja efectuată.

Cazul Niculinei S. nu a fost unic în localitatea Telega. O altă femeie a fost păgubită de 10.000 de lei, prin aceeaşi practică. „Între timp, am aflat că a mai fost escrocată o altă familie din Valea Telegii. Pe femeia respectivă o cheamă Aurelia D. şi i-au cerut să depună 10.000 de lei”, ne-a precizat Niculina S. La câteva zile, apelând la acelaşi subterfugiu, escrocii au obţinut 2.000 de euro, aproximativ 8.700 de lei, de la o familie din Băneşti, scrie ziuanews.

Surse din interiorul Postului de Poliţie Telega au comunicat că au "informaţii că o persoană din puşcărie se află în spatele acestor activităţi infracţionale. Individul în cauză ar avea oameni dincolo de porţile închisorii, care se ocupă de ridicarea banilor”.  Aceeași ipoteză a fost folosită de poliție și în cazul metodei mai vechi, prin care se oferea o sumă mare de bani în schimbul a două cartele sau a unei sume mai mici.

La jumătatea lunii decembrie a anului 2012 a fost semnalat un prim caz de înşelăciune, înregistrat sub acest tipar. Părinţii unui băiat din Focşani au fost sunaţi şi anunţaţi că fiul lor a lovit pe cineva cu maşina. La aflarea veştii, tatălui i s-a făcut rău, iar escrocii nu au mai primit banii ceruţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel