Comisia de Afaceri Externe a Camerei Comunelor, din Marea Britanie, critică autosuficiența miniștrilor și „lipsa de dorință a actualizării legislației”.
Eșecul guvernului de a aborda cleptocrații ruși care spălau „bani murdari” prin Marea Britanie a făcut ca milioane de lire sterline, utilizate pentru finanțarea invaziei Ucrainei de către Putin, să treacă prin Londra, a avertizat un comitet puternic de parlamentari.
Comisia de Afaceri Externe a comunității a spus că autosuficiența miniștrilor față de „miliardarii falimentați moral care folosesc Marea Britanie ca o cutie de valori” a dus la „spălarea activelor prin Marea Britanie, deci la finanțarea războiului președintelui Putin din Ucraina”.
„Nedorința guvernului de a prezenta o legislație pentru a opri fluxul de bani murdari este probabil să fi contribuit la credința Rusiei că Regatul Unit este un refugiu sigur pentru bogățiile corupte”, se arată în raport.
„Deși miniștrii au vorbit elocvent în Cameră despre necesitatea de a reprima cleptocrații, retorica nu a fost însoțită de acțiuni constructive. Între timp, banii corupți au continuat să curgă în Marea Britanie”, se mai arată în raport.
Tom Tugendhat, deputat conservator și președinte al comisiei de afaceri externe, a declarat că eșecul constant al Regatului Unit de a aborda corupția internațională a determinat Marea Britanie să devină „un refugiu sigur pentru banii murdari”, ceea ce reprezintă „o pată a reputației noastre”.
„Banii murdari aduc corupție în casele noastre și întorc instituțiile împotriva noastră”, a adăugat el. „Aceștia atacă societatea și securitatea noastră. De mult prea mult timp guvernele succesive au permis actorilor maliți și cleptocraților să-și spele banii murdari în „spălătoria” londoneze. Complezența a lăsat ușa deschisă pentru a înrădăcina bogăția coruptă și a permis miliardarilor falimentați moral să folosească Marea Britanie ca pe o cutie de valori.”
Raportul spunea că „pregătirea și previziunea inadecvată” din partea Oficiului pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) înseamnă că guvernul a întârziat să impună sancțiuni ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
Raportul avertizează că măsurile încă „nu merg suficient de departe sau de repede” și guvernanții nu au făcut nimic pentru a aborda „nepotrivirea fundamentală” dintre resursele disponibile agențiilor de aplicare a legii și persoanele pe care le vizează.
Comitetul a repetat un apel anterior pentru o „creștere substanțială” a finanțării și a resurselor de experți pentru Agenția Națională pentru Criminalitate, Oficiul pentru Fraude Grave și alte organisme responsabile. „Fără mijloacele și resursele necesare, agențiile de aplicare sunt legate de mâini. Amenințarea (pe care) finanțarea ilegală o reprezintă pentru securitatea noastră națională necesită un răspuns care este considerat a fi serios.”
În ciuda amenințărilor guvernului de a impune sancțiuni radicale împotriva Rusiei, comisia a spus că regimul de sancțiuni s-a dovedit a fi „subpregătit și lipsit de resurse”.
„Motivul principal pentru acțiunea ineficientă timpurie asupra sancțiunilor a fost pregătirea și previziunea inadecvată din partea conducerii FCDO și, în consecință, lipsa de personal în cadrul unității de sancțiuni”, se expune. „Salutăm extinderea de către guvern a unității de sancțiuni. Dar eficacitatea politicii necesită sprijin practic, resurse suficiente și capabilitățile potrivite, inclusiv capacitatea de a colecta informațiile necesare pentru a sprijini desemnările.”
De asemenea, comisia a cerut guvernului să publice revizuirea mult așteptată a schemei de viză pentru investitorii de nivel 1 („viza de aur”). „Remarcăm că cel puțin opt persoane pe care Marea Britanie le-a sancționat în legătură cu Ucraina dețin vize de nivel 1”, a adăugat raportul.
Regatul Unit plănuiește să întrerupă livrările de gaze către UE dacă criza gazelor din Rusia se intensifică, potrivit Financial Times.
Marea Britanie va întrerupe aprovizionarea cu gaz către Europa dacă va fi lovită de penurie din cauza agravării crizei gazelor din Rusia, potrivit unui plan de urgenţă, dezvăluie The Financial Times.
În condițiile în care țările europene se confruntă cu perspectiva ca Rusia să întrerupă exporturile de gaze, planul britanic de urgență ar prevedea închiderea conductelor de gaz către Țările de Jos și Belgia în cazul unei penurii, potrivit FT. O întrerupere a acestor conducte de interconexiune este una dintre primele măsuri prevăzute în planul britanic de urgenţă, care poate fi pus în aplicare de către National Grid în lunile următoare, mai scrie sursa citată.
Companiile europene în domeniul gazelor îndeamnă Londra să coopereze cu Uniunea Eropeană (UE) în acest dosar şi avertizează că o întrerupere a conductelor s-ar putea întoarce împotriva regatului Unit pe termen lung.
"Cu siguranță le-aș recomanda (Marii Britanii n.r.) să reconsidere oprirea interconexiunii în cazul unei crize.", a declarat Bart Jan Hoevers, președintele Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze, un grup puternic ai cărui membri includ Snam din Italia și Fluxys din Belgia.
Marea Britanie își va testa planul de urgență pentru lipsa gazului în septembrie. National Grid a spus că planul a fost testat anual, adăugând că cel mai recent exercițiu va "reflecta circumstanțele", deoarece Rusia reduce exporturile de gaze către Europa. Germania și Țările de Jos și-au declanșat luna aceasta propriile planuri de urgență, repornind centralele pe cărbune și îndemnând industria să reducă utilizarea gazului după ce Rusia a redus exporturile de gaze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci