După o lansare impecabilă pe orbită, este puțin probabil ca modulul robotizat Peregrine, să ajungă pe suprafața lunară din cauza unei defecțiuni la sistemul său de propulsie.
Prima misiune comercială finanțată de NASA pentru a trimite o navă spațială robotizată pe suprafața Lunii nu a reușit.
Aterizatorul lunar, numit Peregrine și construit de Astrobotic Technology din Pittsburgh, a întâmpinat probleme la scurt timp după ce a decolat luni dimineața devreme de la Cape Canaveral, Florida. Lansarea rachetei, un model nou-nouț numit Vulcan, a fost impecabilă, trimițându-l cu succes pe Peregrine în călătoria sa.
Dar o defecțiune la sistemul de propulsie al modulului de aterizare a epuizat combustibilul și, cel mai probabil, a pus capăt ambițiilor lunare inițiale ale misiunii.
"Echipa lucrează pentru a încerca să stabilizeze pierderea, dar, având în vedere situația, am prioritizat maximizarea științei și a datelor pe care le putem capta", a declarat Astrobotic într-un comunicat. "În prezent, evaluăm ce profiluri alternative de misiune ar putea fi fezabile în acest moment".
Eșecul ridică semne de întrebare cu privire la strategia NASA de a se baza pe companii private, în special pe mici întreprinderi nou înființate, pentru a duce experimente științifice pe suprafața lunară. Aceste studii științifice fac parte din pregătirile agenției spațiale înainte de a trimite astronauți pe Lună în cadrul programului Artemis.
"Fiecare succes și fiecare eșec sunt oportunități de a învăța și de a ne dezvolta", a declarat Joel Kearns, administrator asociat adjunct pentru explorare în cadrul Direcției pentru misiuni științifice a NASA.
Peregrine a fost prima dintre misiunile din cadrul programului Commercial Lunar Payload Services (CLPS) al NASA care a luat startul. Încă de când CLPS a fost anunțat în 2018, oficialii NASA au declarat că sunt dispuși să își asume riscuri mai mari în schimbul unor costuri mai mici și că se așteaptă ca unele dintre misiuni să eșueze, potrivit The New York Times.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu