Este baconul din farfurie letal? O aplicație te poate ajuta să îți dai seama

Sursă foto: Pexels (Polina Tankilevitch)
Sursă foto: Pexels (Polina Tankilevitch)

O aplicație lansată în Spania îi poate ajuta pe gurmanzi să afle cât de toxică e mâncarea din farfurie. 

Publicitate

O nouă aplicație pentru smartphone ar putea alerta utilizatorii cu privire la substanțele chimice care cauzează cancer din carnea procesată, cum ar fi cârnații, șunca, baconul, slănina și salamul. Oamenii de știință din Spania au creat un sistem care include o peliculă care schimbă culoarea numită „POLYSEN” pe care consumatorii o pot lipi pe produsele din carne.

Etichetele se înegresc atunci când detectează niveluri ridicate de nitriți, un conservant pentru carne care poate forma compuși potențial cauzatori de cancer. Sistemul a fost creat de experți de la Universidad de Burgos din Spania și detaliat într-un nou studiu, publicat în ACS Applied Materials & Interfaces.

„Este nevoie de detectarea și controlul diferiților compuși chimici adăugați alimentelor procesate, cum ar fi carnea procesată, scrie Daily Mail. Metoda noastră reprezintă un mare progres în ceea ce privește timpul de analiză, simplitatea și orientarea spre utilizare de către cetățenii medii”, au transmis cercetătorii.

Nitriții în combinație cu căldura pot rezulta în substanțe cancerigene

Cărnurile tratate și procesate, cum ar fi slănină, crenvuștii, șunca și cârnații (inclusiv Mortadella, o carne cu specific italian), sunt adesea tratate cu nitriți sau nitrați pentru a le păstra aspectul și gustul proaspete. Nitriții sunt utilizați pe scară largă în carnea procesată pentru a prelungi perioada de valabilitate a acestora, prin alungarea bacteriilor care pot provoca boli precum salmonela, listerioza și botulismul.

În mod esențial, ele adaugă, de asemenea, un gust atrăgător de picant și o nuanță roz produselor precum slănina, făcându-le să pară mai apetisante. Deși nitratul este relativ stabil, acesta poate fi transformat în ionul de nitrit, mai reactiv din organism. Când se află în mediul acid al stomacului sau sub căldura mare a unei tigăi, nitritul poate suferi o reacție pentru a forma nitrozamine, care au fost legate de dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer.

Din acest motiv, consumatorii doresc să limiteze consumul acestor conservanți, dar nivelul acestora dintr-un produs a fost dificil de determinat până acum. 

Aplicația cercetătorilor are rezultate asemănătoare cu procesele mai complexe

Astfel, cercetătorii au creat noul film POLYSEN – o abreviere pentru „senzor polimeric” – care este format din patru monomeri și acid clorhidric. În primul rând, pentru a crea o „diagramă de referință”, discurile perforate din film au fost plasate pe cinci mostre diferite de carne timp de 15 minute, permițând unităților de monomer și acidului din film să reacționeze cu nitritul.

Probele de carne aveau toate concentrații diferite de nitriți, așa că cercetătorii știau că discurile vor varia în culoare. Discurile au fost apoi îndepărtate și scufundate într-o soluție de hidroxid de sodiu timp de un minut pentru a dezvolta culoarea.

Cu cât este mai mare nitritul prezent în carne, cu atât nuanța gălbuie a fiecărei pelicule devenea mai profundă.

Apoi, cercetătorii au creat aplicația pentru smartphone care utilizează colorimetria, care utilizează lumina pentru a determina concentrația anumitor compuși. Când este fotografiată în aceeași imagine ca și diagrama de referință, aplicația poate returna o estimare a nitriților pentru discul eșantion.

Echipa a testat filmul pe cărnurile pe care le-au pregătit și tratat cu nitriți, pe lângă cărnurile cumpărate din magazin. Ei au descoperit că metoda bazată pe POLYSEN a produs rezultate similare cu cele obținute cu o metodă tradițională și mai complexă de detectare a nitriților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel