Este brânza sănătoasă? Ce spune un nutriționist de la Harvard despre consumul acesteia

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Țara noastră produce mai multe sortimente de brânză, aliment care, în general, este considerat sănătos. Totuși, este recomandat să evităm excesele pentru a beneficia pe deplin de proprietățile sale.

Brânza este unul dintre cele mai apreciate produse gastronomice din țara noastră. De asemenea, brânza se află pe lista recomandărilor de diete sănătoase.

Totuși, ca în multe alte cazuri, secretul pentru a profita la maximum de beneficiile pe care brânza le poate aduce sănătății constă în moderație. Brânza are proprietăți nutriționale interesante, dar poate contribui și la consumul excesiv de componente dăunătoare, cum ar fi grăsimile saturate.

Efecte contradictorii

Potrivit unui articol publicat în The Harvard Gazette (revistă editată de Universitatea Harvard din Statele Unite), nutriționistul Walter C. Willett explică faptul că, într-un anumit sens, brânza se află la mijlocul spectrului în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate.

Pe de o parte, este adevărat că brânza are o valoare nutrițională ridicată, inclusiv o concentrație mare de calciu (deși, avertizează acest expert, recomandările privind consumul de calciu tind să fie excesive), proteine, fosfor și vitaminele A și B12. Pe de altă parte, totuși, după cum subliniază și Școala T.H. Chan de la Harvard, brânza conține o cantitate mare de grăsimi saturate și colesterol (așa cum se întâmplă și cu alte produse lactate), precum și, în multe cazuri, sodiu.

De fapt, încă există un dezbateri cu privire la impactul brânzei asupra sănătății. De exemplu, citează sursa, există studii care sugerează că grăsimile din brânză ar putea avea un efect mai puțin dăunător decât cele din alte alimente de origine animală, cum ar fi carnea roșie, poate și datorită bacteriilor implicate în fabricarea brânzei. Totuși, această teorie nu este încă susținută de un volum mare de dovezi și ar putea fi valabilă doar pentru anumite tipuri de brânză fabricate cu elemente probiotice.

Cum să incluzi brânza în dietă

Oricum ar fi, în general există un consens asupra a două aspecte: pe de o parte, consumul de brânză poate fi sănătos atunci când este moderat și că (mai ales în versiunile cu conținut scăzut de grăsimi) reprezintă o alternativă mai bună decât alte surse de proteine animale, precum carnea roșie. În acest sens, instituția americană menționează că există dovezi care sugerează că înlocuirea unei cantități de carne roșie cu brânză slabă în grăsimi, în fiecare zi, este asociată cu o reducere modestă a riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale sau infarctul.

Pe de altă parte, experții subliniază că trebuie să luăm în considerare și celelalte alimente care însoțesc consumul de brânză atunci când analizăm impactul acesteia asupra sănătății. Nu este același lucru să mănânci multă brânză în pizza sau hamburgeri, cu a o consuma singură sau alături de fructe și nuci. Având în vedere acest lucru, ei reamintesc că brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar de preferat în cantități moderate și ca înlocuitor al unor alimente mai puțin sănătoase.

În final, nu trebuie să uităm că producția de produse lactate are un cost ecologic semnificativ în termeni de consum de resurse naturale, necesarul de teren și apă și emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce reprezintă încă un motiv pentru a fi moderați în consumul acestora, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel