EXCLUSIV  "Este ca moartea". Ce temeri are un adolescent când părinții divorțează. Psihologul Radu Leca atrage atenția

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Psihologul Radu Leca a vorbit despre temerile adolescenților când părinții ajung la divorț.

"Majoritatea adolescenţilor care ajung la mine îmi spun: "Mă tem!" - "Ok, de ce?" - "Eu ce fac?" - "Ce ai de făcut?" - "Păi, da, dar dacă ei divorţează, eu ce fac?" - "Stai puţin! Divorţează de tine?" - "Nu!" - "Îţi pierzi tu ceva?" - "Nu!" - "Dă-mi temerile tale". Şi el vine cu o listă cu temeri, printre care noi regăsim următoarele trei-patru temeri mari.

"Copilul vine cu o gamă largă de temeri care nu sunt ale lui"

Frica de eşec din punct de vedere academic. "Dacă eu la şcoală nu o să mă mai integrez fiindcă a divorţat tata de mama?" - "Ce legătură are cu activitatea ta?" Ah, că o auzi pe mama că îţi spune sau vorbeşte cu cineva sau pe tata că ţi-a spus sau a vorbit cu cineva în prezenţa ta despre cum tu vei scădea din punct de vedere al prestației academice în urma divorţului? Asta este o temere a lor, nu a ta.

"Dacă vor râde ceilalți copii?" - "Păi, stai puţin, în grupul tău de adolescenţi, de tovarăşi, nu mai sunt prieteni de-ai tăi care au părinți divorţaţi?". Şi zice: "Da, dacă stau să mă gândesc, nu cred că are vreunul părinţi căsătoriţi."

"Dar ce fac cu colegii de la sport?" - "Nu au aceeaşi activitate ca a ta? Ce legătură are cu divorţul?"

Repetitiv, în mintea lui, copilul vine cu o gamă largă de temeri care nu sunt ale lui: de eşec, de abandon", a spus Radu Leca, în emisiunea Ultrapsihologie, de la DCNews TV.

Semnarea divorțului

"Momentul semnării la divorţ - după vârsta zece ani, adolescentul, dacă va fi implicat într-un proces de divorţ, trebuie să se ducă să semneze şi el - pentru el este un moment uau! (...) Care e faza? De ce te implici? Ți-a schimbat ție ceva în viaţa ta, statutul tău, ai pierdut ceva? Nu. Şi atunci? Este doar un act făcut de doi adulţi. Este ca moartea. Moartea oricum vine", a mai spus psihologul.

Piramida temerilor

"Avem de-a face cu o structură repetitivă care are triplă simbolistică. Structura A: Frica de a nu supăra, ca să nu deranjez, să nu provoc furie. B. Frica de a nu supăra, că să nu enervez, să nu provoc isterie. C. Frica de a nu supăra, ca nu cumva să apară un conflict din cauza mea. Adolescentul se poziționează ca fiind sursa-cauză atât a divorţului, cât şi a diferitelor discuţii din casă. Lucru care nu este adevărat. Temerile adolescentului înainte de divorţ se bazează pe un triunghi. În vârf avem divorțul, stânga-dreapta avem sursa, respectiv interpretarea. Sursele se interpretează. Sursa necomunicării, isteriei, dependențelor, trădării/înşelării", a explicat Radu Leca.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel