EXCLUSIV  "Este ca moartea". Ce temeri are un adolescent când părinții divorțează. Psihologul Radu Leca atrage atenția

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Psihologul Radu Leca a vorbit despre temerile adolescenților când părinții ajung la divorț.

"Majoritatea adolescenţilor care ajung la mine îmi spun: "Mă tem!" - "Ok, de ce?" - "Eu ce fac?" - "Ce ai de făcut?" - "Păi, da, dar dacă ei divorţează, eu ce fac?" - "Stai puţin! Divorţează de tine?" - "Nu!" - "Îţi pierzi tu ceva?" - "Nu!" - "Dă-mi temerile tale". Şi el vine cu o listă cu temeri, printre care noi regăsim următoarele trei-patru temeri mari.

"Copilul vine cu o gamă largă de temeri care nu sunt ale lui"

Frica de eşec din punct de vedere academic. "Dacă eu la şcoală nu o să mă mai integrez fiindcă a divorţat tata de mama?" - "Ce legătură are cu activitatea ta?" Ah, că o auzi pe mama că îţi spune sau vorbeşte cu cineva sau pe tata că ţi-a spus sau a vorbit cu cineva în prezenţa ta despre cum tu vei scădea din punct de vedere al prestației academice în urma divorţului? Asta este o temere a lor, nu a ta.

"Dacă vor râde ceilalți copii?" - "Păi, stai puţin, în grupul tău de adolescenţi, de tovarăşi, nu mai sunt prieteni de-ai tăi care au părinți divorţaţi?". Şi zice: "Da, dacă stau să mă gândesc, nu cred că are vreunul părinţi căsătoriţi."

"Dar ce fac cu colegii de la sport?" - "Nu au aceeaşi activitate ca a ta? Ce legătură are cu divorţul?"

Repetitiv, în mintea lui, copilul vine cu o gamă largă de temeri care nu sunt ale lui: de eşec, de abandon", a spus Radu Leca, în emisiunea Ultrapsihologie, de la DCNews TV.

Semnarea divorțului

"Momentul semnării la divorţ - după vârsta zece ani, adolescentul, dacă va fi implicat într-un proces de divorţ, trebuie să se ducă să semneze şi el - pentru el este un moment uau! (...) Care e faza? De ce te implici? Ți-a schimbat ție ceva în viaţa ta, statutul tău, ai pierdut ceva? Nu. Şi atunci? Este doar un act făcut de doi adulţi. Este ca moartea. Moartea oricum vine", a mai spus psihologul.

Piramida temerilor

"Avem de-a face cu o structură repetitivă care are triplă simbolistică. Structura A: Frica de a nu supăra, ca să nu deranjez, să nu provoc furie. B. Frica de a nu supăra, că să nu enervez, să nu provoc isterie. C. Frica de a nu supăra, ca nu cumva să apară un conflict din cauza mea. Adolescentul se poziționează ca fiind sursa-cauză atât a divorţului, cât şi a diferitelor discuţii din casă. Lucru care nu este adevărat. Temerile adolescentului înainte de divorţ se bazează pe un triunghi. În vârf avem divorțul, stânga-dreapta avem sursa, respectiv interpretarea. Sursele se interpretează. Sursa necomunicării, isteriei, dependențelor, trădării/înşelării", a explicat Radu Leca.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel