Mulți oameni dau cafeaua pe alte alternative, în special din motive cu privire la efectul cafelei asupra sănătății.
Cafeaua ar putea să nu fie o alegere evidentă în căutarea unui stil de viață mai sănătos, mai ales că ar avea riscuri pentru anumite boli, inclusiv bolile de inimă și unele tipuri de cancer. Pe măsură ce societatea devine mai atentă la relația dintre dietă și sănătate, cofeina este adesea acuzată de anxietate și probleme ale somnului. Drept urmare, companiile de cafea au văzut un interes în creștere din partea celor care iubesc gustul sau ritualul de a bea o ceașcă fierbinte.
În ultimii ani, a existat o creștere a alternativelor la cafea fără cofeină, care pretind că oferă un impuls mai ”natural” fără agitația cafelei, folosind ingrediente naturale, inclusiv ierburi medicinale antice și așa-numitele ”super-alimente”.
În unele cafenele de astăzi, alături de latte se găsesc lattes de sfeclă roșie, turmeric și maca. Ginseng și moringa sunt alte câteva ingrediente care sunt comercializate ca alternative sănătoase la cafea, care oferă, de asemenea, un plus de energie.
Multe dintre aceste ingrediente conțin compuși bioactivi din plante, care, atunci când sunt consumați, pot influența sănătatea. Dar trecerea de la cafeaua decofeinizată la o alternativă de cafea este alegerea sănătoasă?
Una dintre cele mai răspândite alternative fără cofeină pentru cafea este maca, din rădăcină de maca, care este de obicei adăugată sub formă de pudră în lapte. Dar maca nu oferă un plus de energie asemănătoare cafelei, spune Michael Heinrich, profesor de etnofarmacologiev la University College London, citat de BBC.
”Maca nu este un stimulent, precum cafeaua. Nu stimulează atenția”, spune Heinrich.
Nici nu te poți aștepta ca un latte cu maca să fie mai sănătos decât cafeaua, adaugă profesorul. Într-o lucrare din 2017, Heinrich susține că, după ce a fost folosit ca hrană și medicament de către populația andină timp de mai bine de 2.000 de ani în Peru, cunoștințele locale despre orice beneficii pentru sănătate ale maca au fost ”trasate din context pentru a se potrivi cerințelor unei piețe în creștere pentru remedii pe bază de plante”.
”Beneficiile pentru sănătate ale maca nu au fost bine studiate și nu toate studiile sunt atât de solide și de concludente pe cât ar trebui să fie”, spune Heinrich.
Ginseng, o altă plantă folosită în mod tradițional ca medicament, a devenit, de asemenea, un ingredient popular pentru înlocuitorii de cafea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu