”Este cutremurător”. Valeria Herdea (CNAS): Este obligatoriu să avem educație medicală în școli. Cea mai tânără bunică, la 23 de ani

FOTO: Freepik @Holiak
FOTO: Freepik @Holiak

Președintele CNAS, dr. Valeria Herdea, susține introducerea obligatorie a educației sanitare în școli, iar motivul are legătură cu numărul mare de mame minore din România, țara unde cea mai tânără bunică are numai 23 de ani.

Dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a subliniat necesitatea introducerii obligatorii a educației medicale în școli, în contextul în care România este țara care are cea mai tânără bunică, de numai 23 de ani, copile însărcinate la 12 ani și fete care la 14 ani au deja doi copii.

”Printre prevederile pe care le anunț în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem și prevederi care privesc adolescentul.

Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependență de alcool, dependență de droguri, dependență de jocuri de noroc, dependență de jocuri video (...).

Avem, din păcate, fetițe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem țara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani.

Este cutremurător să vezi la ce sunt supuși copiii noștri! Și atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetițe și acestor copii, care își încep viața sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, citată de Agerpres.

Valeria Herdea, apel către părinți

”Vorbiți cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuți, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultați-i pe tineri! (...)

Haideți să încercăm să-i prevenim și să prevenim îmbolnăvirile. Haideți să recunoaștem că există niște probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbești cu copiii tăi.

Sexualitatea nu este o rușine, dar este o rușine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru.

E normal să avem cultură medicală în școli și îmi mențin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educație medicală în școli. Este obligatoriu să vorbim și să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noștri”, a mai declarat președintele CNAS.

Bolile cu transmitere sexuală, o problemă de sănătate publică

Șefa CNAS a afirmat că în noul contract-cadru există multe prevederi care pricesc adolescenții și tinerii, cum ar fi prevenirea infecției cu HPV prin vaccinare compensată 50% sau prevenirea infectării cu virusul hepatic B și C.

”România, din păcate, este încă o țară endemică pentru hepatita B și C. Există posibilitatea de depistare a virusului hepatitic B și C, iar pentru gravide accesul la testarea HIV.

Sunt câteva lucruri care aparent poate par simple, dar să știți că în realitate sunt extrem de complexe, pentru că într-o țară în care există încă infecție cu virus hepatitic B și C înseamnă că există o rată încă redusă de vaccinare.

Există la noi în țară vaccinarea împotriva infecției cu virus hepatitic B din 1995. și totuși încă ne confruntăm cu ea. Din păcate, scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani (...) își vede astăzi roadele”, a mai spus dr. Valeria Herdea.

Persoanele neasigurate pot apela la medicii de familie, conform noului contract-cadru

Potrivit președintelui CNAS, noile prevederi ale contractului-cadru, intrat în vigoare de la 1 iulie, oferă posibilitatea ca persoanele neasigurate să se poată prezenta la un medic de familie, să poată fi înregistrate, iar în cazul persoanelor care au risc oncologic, acestea să aibă posibilitatea depistării precoce a bolii.

Mai mult decât atât, dr. Valeria Herdea a ținut să puncteze că singurul lucru pe care părinții, tinerii și copiii trebuie să îl facă este să se adreseze medicilor de familie pentru sfaturi în privința demersurilor care trebuie făcute pentru a beneficia de prevederile din noul contract-cadru.

Citește și: România are peste 200.000 de pacienți oncologici, iar 2.700 sunt copii. Valeria Herdea (CNAS): Dramatic pentru starea de sănătate a unei populații

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel