Dietele vegane nu mai sunt demult un moft, ci un stil de viață, astfel, în multe familii, copiilor le sunt oferite alimente în acord cu stilul alimentar al părinților.
Veganismul a câștigat popularitate în întreaga lume, susținut de campanii precum „Veganuary” (care încurajează oamenii să devină vegani timp de o lună), precum și creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile climatice ale unei diete fără carne și lactate. Un număr tot mai mare de cercetări sugerează că dietele pe bază de plante au o serie de beneficii pentru sănătatea adulților.
În India, mișcarea vegană în creștere se bazează pe o tradiție străveche, grupurile de social media și influencerii vegani. Influencerii vegani prezintă beneficiile ingredientelor vechi, cum ar fi lintea, năutul și fasolea mung. În 2016, Academia Internațională Germană, o școală rezidențială din orașul Chennai, din sudul Indiei, a stârnit controverse când a devenit o școală complet vegană. Și în timp ce mulți vegetarieni indieni se bazează foarte mult pe produse lactate, cum ar fi ghee (unt), iaurt și paneer (brânză de vaci).
Cu toate acestea, pentru copii, riscurile și beneficiile unei diete vegane sunt ceva mai complexe decât pentru adulți.
Poate cel mai important aspect de luat în considerare este faptul că un copil în creștere are nevoie de nutrienți specifici pentru fiecare etapă de dezvoltare. Dacă aceste etape sunt ratate, consecințele pot fi periculoase, mai ales pentru copiii mai mici. De asemenea, hrana lor trebuie să fie deosebit de densă în nutrienți și energie, deoarece porțiile lor sunt mai mici.
”Sugarii și copiii cresc și se dezvoltă rapid și au cerințe foarte mari pentru anumite substanțe nutritive, în timp ce au un stomac relativ mic. Asta înseamnă că alimentele care le sunt date ar trebui să aibă maximum de nutrienți și suficientă energie într-un volum relativ mic.” spune Mary Fewtrell, profesor de nutriție pediatrică la University College London’s Great Ormond Street Institute of Child Health.
Pentru sugari, laptele matern este considerat cel mai bun mod de a furniza nutriția și energia de care au nevoie pentru a crește, în timp ce pentru copii mici și copii mici, o dietă vegană trebuie planificată cu atenție pentru a se asigura că răspunde nevoilor lor.
Veganismul greșit a dus, de fapt, la unele tragedii rare, evitabile, în acea grupă de vârstă. În 2016, un copil de un an din Milano, Italia, a fost luat de la părinții săi, după ce testele de sânge au arătat că avea un nivel periculos de scăzut de calciu după ce a urmat o dietă vegană. Presa italiană a relatat că cel mic, de un an, cântărea cât un copil de trei luni, iar nivelurile lui de calciu au fost suficiente doar pentru a supraviețui cu greu. În 2017, o instanță din Belgia i-a condamnat pe părinții unui băiețel de șapte luni care a murit din cauza deshidratării și a malnutriției după ce a fost hrănit cu o dietă cu lapte vegetal făcut din ovăz, hrișcă, orez și quinoa.
Pentru copiii mai mari, cercetările sugerează că o dietă vegană poate avea beneficii, dar și unele dezavantaje, scrie BBC.
În 2021, un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a comparat rezultatele asupra sănătății unei diete vegane, vegetariene și omnivore la copiii polonezi cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani. Studiul a recrutat 63 de vegetarieni, 52 de vegani și 72 de omniovori, cei din urmă urmând o dietă diversă, care includea carne și lactate. Malgorzata Desmond, autorul principal al studiului, este acum cercetător onorific la Institutul de Sănătate Copilului UCL Great Ormond Street.
”Deși numărul de copii din studiul nostru a fost relativ mic, acesta este cel mai mare studiu de acest fel efectuat vreodată în mod specific la copiii vegani de această vârstă, fiind primul care a recrutat (peste) 50 de participanți în fiecare grup alimentar pe bază de plante și i-a comparat”, spune Desmond.
Studiul a identificat atât punctele forte, cât și pe cele slabe pentru copiii vegani, spune un coautor al studiului. „Vestea bună a fost că, în comparație cu colegii lor omnivori, copiii vegani erau mai slabi și aveau markeri mai buni ai riscului cardiovascular, cum ar fi scăderea colesterolului din sânge”, spune acesta. Acest lucru ar putea contribui la scăderea bolilor de inimă mai târziu în viață. Dezavantajele erau că erau mai scunzi și aveau o masă osoasă mai mică decât se aștepta pentru vârsta lor”.
Singura descoperire pe care cercetătorii au considerat-o îngrijorătoare a fost densitatea minerală osoasă inferioară a copiilor vegani. În timp ce copiii vegani erau în medie cu 3 cm mai scunzi, dar asta nu însemna că aceștia aveau creșterea încetinită sau că vor rămâne mereu scunzi, spune Jonathan Wells, profesor de antropologie și nutriție pediatrică la UCL și coautor al studiului.
„Copiii vegani aveau mai puțină masă de grăsime și aveau tendința să cântărească mai puțin. Este posibil ca ei să ajungă la pubertate puțin mai târziu. Am văzut că micuții care ajung la pubertate mai târziu și-au prelungit perioada de creștere, deoarece cresc mai mulți ani”, spune Wells.
Deci exista un potențial ca acești copii să crească mai înalți ca adulți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu