Medicul nutriționist Mihaela Bilic a enumerat beneficiile uriașe ale consumului de cafea.
"Cafeaua e o îmbrățișare caldă pentru creierul tău. Ăsta e mesajul pe care l-am găsit în calendar pentru luna decembrie. E adevărat, cafeaua e cea mai bună hrană pentru creier! Ziua mea începe întotdeauna cu o cafea. Și continuă cu alte câteva cafele. Am băut cafea înainte să fiu medic nutriționist, de dragul ritualulu și al mirosului! Pentru mine mirosul de cafea proaspăt râșnită este la fel cu mirosul pâinii scoase din cuptor, adică irezistibil. Mereu am spus: cafeaua ne face mai deștepți, mai tineri, mai slabi, mai rapizi, potențează tot ce e mai bun în noi! Este un stimulent nervos, induce o stare de alertă cerebrală, favorizează munca intelectuală și crește puterea de concentrare.
Cafeaua crește nivelul de atenție, îmbunătățește funcțiile cognitive, mărește capacitatea de memorare și învățare, previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta, conservă memoria și luciditatea. Cum vi se pare? Fabulos nu-i așa?!?! Și lucrurile nu se opresc aici! O ceașcă de cafea băută cu o oră înainte de sport mobilizează depozitele de grăsime și accelerează metabolismul, mărește rezistența la efort, crește performanța fizică și forța de contracție musculară, scade oboseala. Produce vasodilatație la nivel cerebral și pulmonar, combate migrenele și crizele ușoare de astm.
Tot ea, cafeaua, are efect diuretic, scade riscul de pietre la rinichi și ameliorează gradul de hidratare la sportivi. Favorizează digestia, previne formarea de calculi biliari și ajută la golirea stomacului, accelerează tranzitul intestinal și combate constipația. E nevoie de o listă lungă ca să enumeri toate efectele cafelei. Lichidul negru și ușor amărui pe care ne-am obișnuit să-l bem în fiecare dimineață are beneficii nebănuite asupra întregului organism. Cafeina, substanța activă din cafea, este cel mai cunoscut și mai consumat energizant natural. Dar pe lângă cafeină, boabele de cafea conțin peste 400 elemente chimice și numai 3 cal/100g- un miracol într-un bob", a scris Mihaela Bilic pe Facebok.
Citește și:
Cum ne influențează cafeaua creierul. Prof. dr. Vlad Ciurea: Nu este bine să fie foarte tare
"Nu recomand acest "bici" de cafea foarte tare pentru organism"
"Beneficiul cafelei pentru creier este dovedit. Sunt anumiţi neurostimulatori, neurotransmiţători între celulele nervoase - celulele funcţionează printr-un chimism. Cafeaua stimulează acest chimism, deschide căile. Nu este bine să fie o cafea foarte tare - atunci tremur, transpir, bate inima mai tare. Elementul de plăcere de miros, plăcere de gust se şi implementează în creier - este şi acesta un mic drog. Cafeaua te stimulează şi îţi face şi plăcere. Vrei ca acea cafea să fie mai fierbinte, să fie la temperatura camerei? Cum preferă fiecare, dar cafeaua pentru fiinţa umană face foarte mare plăcere", a spus prof.dr. Vlad Ciurea, în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3.
Cât despre faptul că cea mai bună ar fi cafeaua tare, acesta a mai spus: "Eu sunt în dezacord cu acest lucru pentru că organismul se obişnuieşte cu acest "bici", dar "biciul" nu este numai pentru creier, ci tot organismul se biciuieşte. Apoi, te obișnuești cu un nivel de drog sus. Lăsaţi-l mai mediu, ca să poţi să continui toată ziua. Este vorba de cafea... Că e mai concentrată, mai puţin concentrată, depinde de persoană, de gusturi, dar nu recomand acest bici de cafea foarte tare pentru organism".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News