Medicii de familie din România au ajuns la capătul răbdării. Organizaţiile profesionale şi patronale vor deschide acţiuni în justiţie împotriva actelor guvernamentale în domeniu şi vor declanşa procesul de emigrare în masă, prin solicitarea actelor care permit practicarea medicinei în UE. Medicii de familie nu vor semna Contractul Cadru cu casele de aigurări, în actuala formă, ceea ce va duce la sistarea compensării medicamentelor, începând din luna aprilie.
Adunate în şedinţă comună, Senatul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei şi Adunarea Generală a Patronatelor MF au decis un set de măsuri, susţinute şi de Colegiul Medicilor. Medicii solicită un dialog direct cu premierul, considerând că Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări nu vor să asculte cererile din sistem. Iată ce spun medicii, într-o scrisoare deschisă dată sâmbătă publicităţii:
”Nu mai avem ce pierde. Este vorba atat de hotărârile cel puţin abuzive ale ultimelor luni, cât și de falimentul evident al cabinetelor noastre. Ne este afectată profesia, suntem puși să plătim Programul de Informatizare al MS și să „edităm carduri”, în loc să consultăm pacienţii, ni se impune munca forţată fără asigurarea celor necesare, suntem umiliţi în permanenţă aruncând vina dezastrului din sistem asupra medicilor. Se doreşte să semnăm cu mâna noastră un contract ce ne va duce la faliment, care ar afecta atât serviciile medicale şi tratamentele pe care trebuie să le oferim pacienţilor. Refuzăm să fim părtaşi la experimentul pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să îl impună românilor sub titlul de „reformă”. Ca urmare, medicii au decis:
1. Acţionarea în justiţie a tuturor actelor normative ce încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor, precum şi sesizarea Uniunii Europene privind gravele încălcări ale directivelor europene.
2. Solicitarea organismelor de control abilitate să verifice modul în care MS şi CNAS au gestionat banii contribuabililor.
3. Solicitarea intervenţiei primului ministru pentru a rezolva modul haotic în care Ministerul Sănătăţii înţelege să gestioneze criza sistemului de sănătate.
4. Solicitarea sprijinului pacienţilor noştri prin informarea lor directă şi strângerea de semnături privind nemultumirea lor asupra lipsei de transparența a modului în care banii lor sunt gestionaţi de către MS și CNAS.
5. Depunerea de către majoritatea medicilor de familie a cererilor de obţinere a certificatelor de conformitate şi facilitarea emigrării masive a medicilor de familie către ţările în care respectul faţă de profesiunea medicală este normal;
6. Solicitarea sprijinului mass media şi al societăţii civile pentru oprirea tăvălugului legislativ ministerial.
7. Împreună cu colegii de alte specialităţi ne vom opune încercărilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune între specialităţi. Noi toţi suntem medici şi înţelegem cel mai bine că nu putem fi separaţi si cu atat mai putin manipulati.
8. Atacarea în instanţă a oricărui control injust sau ilegal la care ne aşteptăm la ordinul Ministerului si CNAS.
9. În ultimă instanţă refuzarea categorică a semnării unui contract înrobitor şi înjositor. Vom continua să practicăm medicina fie în mod privat, fie în ţări străine.
În Cehia, o acțiune similară, prin care 3800 de medici și-au depus dosarele de emigrare, a forțat guvernul să aprobe o creștere a fondului de salarii cu 83 milioane de euro. În România sunt peste 11.000 de ”familiști”, dar după specificul național, unii nu vor participa la protest, așteptând să beneficieze de efortul colegilor fără să riște nimic.
Citește și
PROTEST EXTREM: toţi cei 11.820 MEDICI DE FAMILIE vor depune actele pentru PLECAREA ÎN STRĂINĂTATE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu