Este posibil, dar nu este probabil ca România să adere la Zona euro în 2015, afirmă Ponta

pontavictor
pontavictor

Publicitate

Termenul de aderare a României la Zona euro în 2015 este încă obiectivul oficial, a declarat Victor Ponta. Prezent la

Premierul a declarat, joi, că este "este posibil, dar nu este probabil" ca România să adere la Zona euro în 2015. Pentru a verifica dacă termenul oficial este și un termen realist, Victor Ponta a menționat că se va face o analiză împreună cu Banca Națională a României (BNR).

Prim-ministrul a arătat că se încearcă respectarea tuturor criteriilor de convergenţă din strategia stabilită de Ministerul de Finanţe şi BNR, pentru ca aderarea să aibă loc atunci când ţara va fi pregătită. "România trebuie să facă eforturi (...) Acest lucru se va întâmpla atunci când vom fi pregătiţi. Nu putem intra înainte de a fi pregătiţi. O să spuneţi că e aceeaşi poziţie cu cea a primului-ministru Donald Tusk. România să se compare cu Polonia atunci când trebuie să ia anumite decizii", a mai spus Victor Ponta.

Potrivit analiștilor, aderarea la euro în 2015 este ori dificilă, ori irealizabilă pentru România.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea a declarat, în luna noiembrie, că din punct de vedere tehnic, aderarea la euro în anul 2015 nu este posibilă deoarece România ar trebui să intre în mecanismul ratelor de schimb ERM2 chiar de la începutul anului 2013. Pentru că discuţia despre aderare urma să fie purtată după alegerile 9 decembrie, economistul susținea că nu ar fi timp suficient ca România să intre în mecanismul ratelor de schimb de la 1 ianuarie 2013. Astfel, pentru a respecta perioada minimă de 2 ani necesară în cadrul ERM, România ar fi avut nevoie de o derogare de la Banca Centrală Europeană spre a adera la jumătatea anului 2015, ceea ce este puţin probabil.

Alţi analişti au susținut că aderarea României la Zona euro în 2015 nu mai este un proiect fezabil. Mugur Isărescu a afirmat, în interviul citat de New York Times, că prin menţinerea monedei naţionale România a câştigat flexibilitatea de a ajusta dobânzile, de a controla lichiditatea şi de a permite deprecierea leului pentru reducerea deficitului bugetar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel