După pierderea partenerului său de-o viață, a Prințului Phillip, starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a degradat vizibil.
Prințul Philip a murit în 9 aprilie 2021, cu două luni înainte de împlinirea vârstei de 100 de ani. În 8 septembrie 2022, într-o după-amiază ploioasă, i-a urmat și cea care i-a fost soție vreme de 73 de ani, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În urma lor, pe tronul Regatului Unit, l-au lăsat pe Regele Charles al III-lea, cel care a astăzi a rostit un discurs puternic, primul după moartea mamei sale. El i-a mulțumit. ”Către draga mea mamă, pe măsură ce îți începi ultima călătorie pentru a te alătura tatălui meu, îți spun doar atât: Mulțumesc. Îți mulțumesc pentru iubire și devotamentul față de familia noastră, și pentru familiile acestor națiuni pe care le-ai servit, atât de mult devotament în toți acești ani” a spus Regele Charles. Vezi mai mult aici
Citește și: ”Coruri de îngeri să-ți cânte odihna ta”. Însemnătatea secretă a expresiei din discursul Regelui Charles
În ultimul an, aparițiile publice ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii au fost tot mai rare. Evenimentele fastuoase de altădată au fost reduse la unele mici, protocolare, fiind invocate diverse motive, printre care pandemia de COVID-19 sau probleme de mobilitate. De multe ori, Regina și-a delegat sarcinile sau a preferat o participare... virtuală. Regina s-a retras odată cu plecarea celui care i-a fost partener vreme de 73 de ani. Tot mai rar văzută în spațiul public, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a îngrijorat, nu o dată, cu privire la starea sa de sănătate.
Joi, la orele amiezii, un anunț fulgerător avea să vină de la Balmoral. Starea Reginei se degradase. Deși se spera la o minune, aceasta nu a avut să vină. A plouat toată ziua în Regatul Unit. În momentul morții Reginei, un curcubeu a apărut pe cer. Oamenii strânși pentru a transmite cele mai bune gânduri și emoții Reginei au sperat că veștile sunt bune. Dar Regina plecase.
Cuplul regal a fost căsătorit timp de 73 de ani, înainte ca Ducele de Edinburgh să moară în 9 aprilie 2021, cu doar două luni înainte de împlinirea a 100 de ani. O imagine simbol a fost surprinsă atunci: Majestatea sa își plânge singură soțul, în St. George's Chapel, din Castelul Windsor, în 17 aprilie 2021, purtând o mască neagră. Acea fotografie a devenit un simbol puternic al distrugerii provocate de COVID, dar și o amintire profundă a singurătății pe care Regina a fost nevoită să o îndure după moartea devotatului ei soț.
Despre inima frântă a Reginei și cum și-ar fi putut pune aceste emoții amprenta asupra sănătății suveranei a vorbit dr. Deb Cohen-Jones, un medic generalist australian. El a explicat, pentru FEMAIL, ce poate aduce pierderea unei persoane dragi asupra sănătății partenerului- și dacă este posibil, din punct de vedere medical, să se moară de inimă frântă.
Dr. Deb Cohen-Jones a spus, conform Daily Mail, că ”nu există o știință strictă” în jurul morții de inimă frântă, ”dar este cu siguranță un fenomen observat”. Conform medicului, ”este mai mult despre pierderea voinței decât despre degradarea sănătății, în anumite privințe”. Aceasta mai spune că ”pierderea Prințului Philip i-ar fi cauzat un stres sever Reginei, ridicându-i nivelul de cortizol și lăsându-i corpul să se descurce cu asta”.
Stresul, adesea minimizat, poate avea efecte profunde și grave, uneori fatale, asupra corpului uman. Chirurgul cardiac Nikki Stamp a declarat pentru ABC că stresul de a vă pierde soțul sau soția poate provoca o ”reacție în lanț” care poate contribui la moarte.
”Ceea ce știm este că pentru unii oameni stresul de a pierde o persoană iubită sau orice fel de eveniment stresant din viață precipită o mulțime de reacții atât în corp fizic, cât și în minte, care pot provoca boli și, uneori, pot duce la moartea persoanei” a spus dr. Stamp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News