"Este prea devreme să declarăm victoria asupra inflaţiei". Anunţul zilei de la Banca Centrală Europeană

Nagel de la BCE afirmă că este prea devreme să declare victoria asupra inflației / Foto: Pixabay
Nagel de la BCE afirmă că este prea devreme să declare victoria asupra inflației / Foto: Pixabay

Inflația în zona euro va continua să scadă în lunile următoare, dar la un ritm mai redus, a declarat președintele Bundesbank, Joachim Nagel, citat de ziarul cipriot Kathimerini duminică, potrivit Reuters.

Inflația în zona euro a scăzut la 2,4% în noiembrie față de 2,9% în octombrie, sub așteptările pentru a treia lună consecutiv, alimentând speculații pe piață că ratele Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea să scadă mai repede decât orientează acum banca.

"N-am câștigat încă lupta împotriva inflației", a spus Nagel, care a vizitat Cipru săptămâna trecută. El a descris inflația ca fiind un 'animal încăpățânat și lacom' și a afirmat că următoarea fază a reducerii acesteia va fi mai dificilă.

"Luând în considerare un scenariu în care o escaladare a tensiunilor geopolitice ar putea implica o inflație mai ridicată, devine clar că ar fi prea devreme să declarăm victoria asupra ratelor mari de inflație", a declarat Nagel, o voce influentă în Consiliul Guvernator al BCE pentru stabilirea ratelor.

"Nu pot să spun dacă ratele dobânzilor au atins deja vârful lor. În cadrul Consiliului Guvernator al BCE decidem asupra ratelor dobânzilor în funcție de datele disponibile în cadrul fiecărei întâlniri", a mai spus el, citat de Reuters. 

Nagel a adăugat că perspectiva inflației era temperată de slăbirea efectelor de bază care atenuează și eliminarea treptată a măsurilor de plafonare a prețurilor ridicate la energie în multe țări europene. De asemenea, a subliniat așteptarea continuă a unei creșteri solide a salariilor.

"În ansamblu, mă aștept ca inflația să continue să scadă, dar la un ritm mai lent și cu posibile hârtii pe parcurs", a spus Nagel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel