Conflictul din Marea Roșie ar putea duce la o escaladare a luptelor din Orientul Mijlociu. SUA și Marea Britanie nu au planificate alte atacuri asupra Yemen.
Regatul Unit și Statele Unite au lansat atacuri aeriene împotriva rebelilor Houthi în Yemen, ca răspuns la acțiunile grupului rebel sprijinit de Iran, care a vizat nave de marfă în Marea Roșie.
Președintele american Joe Biden a declarat că țările au acționat după ce navele de transport maritime internațional au fost în mod repetat ținte ale atacurilor cu drone și rachete lansate de militanții Houthi, care controlează zone extinse din Yemen.
Comanda Mijlocului de Est a Forțelor Aeriene SUA a afirmat că a lovit peste 60 de ținte în 16 locații din Yemen, inclusiv centre logistice, sisteme de apărare antiaeriană, depozite de arme și noduri de comandă și control.
Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că atacurile sunt "necesare și proporționate" pentru a proteja transportul maritim global în Marea Roșie.
Ministerul Apărării a afirmat că "indicațiile preliminare sunt că abilitatea Houthi de a amenința navele de transport maritime a suferit o lovitură", adăugând că "s-a acordat o atenție deosebită minimizării oricărui risc pentru civili" în planificarea atacurilor.
Atacul a avut loc după ce o navă a Royal Navy, HMS Diamond, și nave de război americane au respins cel mai mare atac al Houthi din Marea Roșie în ziua precedentă.
Regatul Unit nu a declarat război Yemenului, dar Sunak a sugerat că ar putea lansa noi atacuri de represalii împotriva Houthi dacă aceștia continuă să atace navele.
Despre atacurile rebelilor asupra navelor, Sunak a declarat: "Aceasta nu poate fi tolerată. Regatul Unit va susține întotdeauna libertatea navigației și fluxul liber al comerțului."
El a adăugat că Regatul Unit a "luat măsuri limitate, necesare și proporționate în autoapărare".
Președintele Joe Biden a declarat că SUA nu vor ezita să ia măsuri suplimentare dacă va fi necesar, notează inews.uk.
Atacuri ulterioare pot duce la intervenția Iranului, care a condamnat atacurile SUA și britanice asupra Yemenului și le-a catalogat drept "o încălcare clară a suveranității țării".
Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, a declarat: "Condămnam cu fermitate atacurile militare desfășurate în această dimineață de Statele Unite și Regatul Unit asupra mai multor orașe din Yemen.
"Noi considerăm o încălcare clară a suveranității și integrității teritoriale a Yemenului și o încălcare a legilor, regulamentelor și drepturilor internaționale.
"Aceste atacuri vor contribui doar la nesiguranță și instabilitate în regiune."
Ministrul Forțelor Armate, James Heappey, a sugerat că conflictul nu va escalada prea curând atunci când a declarat la BBC Breakfast că nu sunt planificate alte atacuri sau acțiuni militare în acest moment.
El a spus: "Nu sunt niciunele planificate imediat și acesta este un punct important. Noaptea trecută a fost o ripostă limitată, proporțională, necesară în autoapărare a navelor noastre de război din regiune, care sunt acolo pentru a apăra transportul comercial și a proteja libertatea navigației prin strâmtoarea Bab el-Mandeb și Marea Roșie de sud, care este atât de vitală pentru comerțul global.
"Pozitia legală a Guvernului este solidă, se bazează pe autoapărare. Și motivul nostru pentru a fi în regiune este de asemenea solid, în măsura în care trebuie să ne asigurăm libertatea navigației prin acest canal global vital."
Atacurile cu drone și rachete ale Houthi au început după izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel la 7 octombrie, după ce gruparea militantă a atacat țara.
Grupul a declarat că vizează nave care se îndreaptă către Israel în sprijinul aliaților lor din Hamas, dar multe dintre navele atacate nu au legături cu țara.
În primul atac din noiembrie, Houthi au capturat ceea ce pretind a fi o navă de marfă israeliană, iar de atunci au atacat mai multe nave comerciale.
Între noiembrie și decembrie, atacurile rebelilor din Marea Roșie au crescut cu 500%, și au dus la refuzul mai multor mari companii de transport maritim de a naviga în regiune.
Costurile de asigurare pentru navele care navighează în zonă au crescut de zece ori începând cu începutul lui decembrie. Se crede că, ca rezultat al atacurilor, prețurile carburanților vor crește, iar lanțurile de aprovizionare globale vor fi afectate.
Washington a acuzat Iranul că este "profund implicat" în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News