EXCLUSIV  Este secetă în România. ANM, informațiile momentului, vești proaste pentru români

Secetă în România
Secetă în România

Seceta s-a instalat deja în jumătate din ţară, iar meteorologii nu au veşti prea bune pentru agricultori. 

Daniel Alexandru, şef Laborator Agrometeorologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a declarat, pentru DCNews, că seceta s-a instalat încă din toamna anului trecut în România, în partea de est, iar acest lucru a afectat serios culturile. În plus, în iarna care a trecut nu a nins suficient de mult pentru ca rezerva de umiditate din sol să fie refăcută.

"E deja secetă încă din toamna anului trecut. Pe jumătatea de est a României, tot ceea ce înseamnă Moldova, Dobrogea, Muntenia, a început încă din toamnă pentru că s-au semănat foarte târziu culturile din cauza faptului că pământul nu a avut apă. Au fost, de fapt, lunile septembrie, octombrie şi noiembrie aproape în totalitate, cu maximum cinci litri acumulaţi în toată această perioadă. Solul a fost foarte uscat, nu s-a putut semăna, iar acolo unde s-au semănat culturile de grâu şi orz răsărirea este neuniformă pentru că nu au avut apă suficientă pentru a parcurge primele faze. În iarnă nu au fost suficiente precipitaţii care să refacă rezerva de umiditate, iar acum în primăvară deja din martie seceta s-a extins şi ca suprafaţă, dar şi ca intensitate, astfel încât toată jumătatea de est a ţării este sub diferite grade de intensitate a secetei, secetă pedologică moderată, puternică şi extremă pe alocuri", ne-a declarat Daniel Alexandru. 

Care sunt estimările pentru următoarea perioadă

"Având în vedere că nu se întrevăd prea curând precipitaţii care să acopere măcar un minim pentru culturile de primăvară care au început să fie semănate, mă refer la floarea soarelui şi porumb, ar trebui măcar un 10-15 litri pentru primii 5-10 centimetri unde se seamănă sămânţa, dar din prognoze nu prea se întrevede măcar un minim de precipitaţii. Chiar dacă vor fi, vorbim de precipitaţii locale şi reduse cantitativ. Dar pentru perioada următoare există posibilitatea ca săptămâna viitoare să apară precipitaţii, vom vedea cum vor evolua lucrurile în ceea ce priveşte prognoza", afirmă şeful Laboratorului Agrometeorologie. 

Irigaţiile, necesare dar costisitoare

"Este necesară folosirea irigaţiilor, acolo unde sistemul există. Ajută, este absolut necesar dar este o măsură costisitoare pentru cei care seamănă acum culturile. Pentru că nici nu a început cultura şi deja dăm irigaţii. E o cheltuială în avans pentru culturile care vor face producţie în vară", afirmă Daniel Alexandru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel